Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Konfitowany boczek wieprzowy z chrzanem i grzybami, odc.

W jaki sposób przygotowujecie zwykle boczek surowy? Dzisiaj Doradca Smaku udowodni, że dorodny kawałek warto wykorzystać nie tylko jako dodatek do jajecznicy lub kapusty, lecz jako samodzielne danie głównie.

W jaki sposób przygotowujecie zwykle boczek surowy? Dzisiaj Doradca Smaku udowodni, że dorodny kawałek warto wykorzystać nie tylko jako dodatek do jajecznicy lub kapusty, lecz jako samodzielne danie głównie. Umożliwi nam to stara francuska metoda przyrządzania i konserwowania żywności, a mianowicie konfitowanie. Zapraszamy. 

 

Składniki:
1 kg boczku surowego w kawałku
1,5 l oleju rzepakowego 
8 pieczarek
3 szalotki
1 łyżka cukru kryształu
1 łyżka masła klarowanego
Sól gruboziarnista Prymat
Do smaku: Gałka muszkatołowa, Kolendra cała, Gorczyca cała, Pieprz czarny Prymat

Sałatka:
Seler sałatkowy Smak
Kilka Ogórków konserwowych Smak
1 zielone jabłko
Koperek świeży

Sos chrzanowy:
2 łyżki Chrzanu tartego Smak
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka miodu wielokwiatowego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak