Dorsz to drapieżna ryba morska – nie tylko pyszna i soczysta, ale też niezwykle zdrowa. W solidnej dawce dostarcza nam cenne witaminy, minerały i tłuszcze, ale i tak najbardziej uwielbiam go za delikatny smak. To nie przypadek, że kolejny raz przygotowuję dorsza, po prostu lubię się zaskakiwać i odkrywać go w nowych odsłonach.
Składniki:
2 kawałki polędwicy z dorsza bez skóry
2 pęczki małych marchewek z nacią
100 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
5-6 małych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
2 czerwone cebule
100 g fasolki szparagowej
1 łyżka miodu wielokwiatowego
Ostra papryczka chili
Olej arachidowo-rzepakowy
Olej rzepakowy
1 cytryna
2 łyżeczki Musztardy rosyjskiej Prymat
Do smaku:
Kolendra cała, Przyprawa do ryb Prymat
Do dekoracji:
Świeży koperek, kiełki zielonego groszku
Sposób przygotowanie znajdziecie TUTAJ.