Wbrew pozorom inspiracją na obiad wcale nie musi być mięso. Myśląc o kolejnym posiłku warto wziąć pod uwagę kaszę, która po latach wraca do łask i obok ziemniaków, makaronu czy ryżu, staje się regularnym dodatkiem do naszych dań. Dzięki niemałej zawartości skrobi posiada wysoką wartość odżywczą i idealnie nadaje się nie tylko na uzupełnienie potrawy, ale też na wystąpienie w roli głównej.
Składniki:
250 g surowej kaszy pęczak
1 pęczek świeżej włoszczyzny
1 kostka Rosołu z kury Kucharek
1 cebula
200 g kurek (lub innych grzybów świeżych lub mrożonych)
2 łyżki Szczawiu siekanego Smak
2 garście szpinaku baby
100 g serka mascarpone
100 g startego sera dojrzewającego (np. bursztyn)
3 łyżki masła
2 jajka
Olej rzepakowy do smażenia
Do smaku: Cząber, Liść lubczyku, Pieprz czarny, Sól morska Prymat
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.