Przepis z tego odcinka nie tylko jest dedykowany miłośnikom wycieczek górskich. Skorzystają na nim też łasuchy, którzy lubią umilić sobie dzień słodką pysznością. Andrzej Polan przygotował karpatkę z prawdziwego zdarzenia!
Karpatka
Ciasto:
100 g masła,
250 g wody,
2 łyżki kakao,
250 g mąki pszennej,
7 jajek,
Sól morska Prymat,
Proszek do pieczenia.
Krem:
800 ml mleka,
10 żółtek,
250 g mąki krupczatki,
250 g drobnego cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią,
200 g masła,
Imbir mielony Prymat,
Cynamon mielony Prymat.
do dekoracji: owoce np. jeżyny, maliny, jagody; cukier puder, liście mięty.
Przepis znajdziecie TUTAJ.