Stek – jedni uwielbiają, inni nie potrafią przekonać się do skosztowania częściowo krwistego mięsa. Jednak to tych pierwszych jest coraz więcej, zwłaszcza wśród mężczyzn. Miłośnicy dobrej jakości wołowiny doceniają jej niezastąpiony smak i z szacunkiem podchodzą do produktu, któremu oprócz pieprzu i soli niewiele potrzeba.
Składniki:
400 g steka z antrykotu (2 sztuki, ok. 1 cm grubości)
50 g masła
3-4 rzodkiewki
Kilka listków sałaty masłowej
Olej rzepakowy
Opcjonalnie: Olej arachidowo-rzepakowy
Purée z ciecierzycy:
200 g ciecierzycy namoczonej i ugotowanej na miękko
½ cytryny
1 łyżka serka mascarpone
Sałatka z ciecierzycy:
200 g ciecierzycy namoczonej i ugotowanej na miękko
Pęczek natki pietruszki
Do smaku:
Tymianek, Rozmaryn, Przyprawa do dań z fasoli, Chili pieprz cayenne, Pieprz kolorowy, Sól morska Prymat
Sposób przygotowania krok po kroku znajdziecie TUTAJ.