Panierowany w bułce tartej, smażony na maśle i podawany z kawałkiem cytryny – taki powinien być idealny sznycel wiedeński. W oryginalnym przepisie robiony jest tylko i wyłącznie z mięsa cielęcego, ale tych rygorystycznych norm trzymają się głównie Austriacy. W kuchni Andrzeja Polana króluje polędwica wieprzowa z chrupiącą sałatką.
Składniki:
500 g małych ziemniaków
1 kalarepa
1 pęczek rzodkiewki
1 cebula dymka
200 g roszponki
150 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki Musztardy francuskiej Prymat
2 polędwiczki wieprzowe
8 jajek przepiórczych
3 jajka
200 ml śmietanki 18%
Mąka pszenna
Bułka tarta Prymat
Masło do smażenia jajek
Ok. 1 l oleju rzepakowego
1 pęczek koperku
Do smaku:
Natka pietruszki suszona, Estragon suszony, Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat
Sposób przygotowania krok po kroku znajdziecie TUTAJ.