Powiedzenie "niebo w gębie" to za mało, aby opisać smak malinowej wuzetki. Kakaowy, puszysty biszkopt w towarzystwie delikatnej bitej śmietany i owocowego nadzienia to deser uwielbiany przez tysiące Polaków. Ze względu na swoją szczególną historię wuzetka została okrzyknięta królową warszawskich kawiarni.
Składniki:
1 l śmietany 30%
2 łyżki serka mascarpone
1 cytryna
3 łyżki drobnego cukru
Cukier z prawdziwą wanilią lub wanilinowy
400 g malin
150 ml czystego alkoholu
1 tabliczka czekolady gorzkiej
100 g masła
Do dekoracji: świeże maliny, kilka listków mięty
Biszkopt:
15 jajek
75 g mąki pszennej
75 g kakao
¾ kostki masła
250 g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do smaku: Cynamon mielony, Imbir mielony, Sól morska Prymat
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.