Chili con carne to wbrew pozorom nie jest danie kuchni meksykańskiej, lecz jedna z ulubionych amerykańskich potraw. Doceniane za rozgrzewające właściwości i unikalną kompozycję smaków. Może być podawane na rodzinnym obiedzie z ryżem lub chrupiącą tortillą. Świetnie sprawdzi się też na spotkaniu ze znajomymi serwowane z nachosami.
Składniki:
500 g mielonej wieprzowiny
500 g mielonej wołowiny
200 g surowego wędzonego boczku
1 batat
1 cebula
400 g fasoli czarnej gotowanej
2-3 łodygi selera naciowego
1 cytryna
1 kostka Rosołu wołowego Kucharek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 puszki pomidorów krojonych
2-3 placki tortilli
Olej do smażenia
Do smaku: Liść laurowy Prymat, Kolendra cała, Chili pieprz cayenne, Sól i pieprz Prymat.
Do dekoracji:
250 g pomidorków koktajlowych
200 g startego sera żółtego
200 ml śmietany kwaśnej 18 %
1 Limonka
Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.