Naleśniki lubi chyba każdy. To niezwykle proste w przygotowaniu danie, które nie wymaga wiele pracy, a zachwyca zarówno dużych, jak i małych. Jednak z wiekiem nasze preferencje smakowe się zmieniają i porzucamy słodkie nadzienie na rzecz wytrawnego farszu, pełnego nowych aromatów. Oto jeden z nich.
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
4-5 łyżek masła klarowanego
2 jajka
Do smaku: Kminek mielony, Pieprz biały mielony, Sól morska Prymat
Farsz:
4 małe lub 3 średnie główki sałaty rzymskiej baby
1 jabłko np. ligol
1 średnia cebula
100 ml śmietany 30%
50 g startego sera żółtego np. gouda
1/3 łyżeczki cukru
4 łyżeczki masła klarowanego
Kilka gałązek koperku
Papryka marynowana Smak
50 ml śmietany 18%
Do smaku: Gałka muszkatołowa mielona, Pieprz czarny, Sól morska Prymat
Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.