Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Pieczony indyk w słodko-ostrym sosie, odc. 1

Podobno indyk do Polski trafił ze Stanów Zjednoczonych. Jednak to tutaj przyrządza się go znacznie częściej niż za oceanem, gdzie obecnie serwowany jest od wielkiego święta.

Podobno indyk do Polski trafił ze Stanów Zjednoczonych. Jednak to tutaj przyrządza się go znacznie częściej niż za oceanem, gdzie obecnie serwowany jest od wielkiego święta. I bardzo dobrze, że polubiliśmy się z indykiem, bo nasze zdrowie na pewno na tym nie straci - w końcu indyk jest mięsem szczególnie docenianym przez osoby dbające o szczupłą sylwetkę!

 



Składniki:
Indyk cały (ok. 3,5 kg)
400 g masła                          
4 pomarańcze
2 cytryny 
2 jabłka
3 czerwone cebule
1 biała cebula
1 korzeń pietruszki
4 łyżki miodu wielokwiatowego
4 łyżki Musztardy czeskiej Prymat
200 ml syropu  klonowego     
Po 1 garści suszonych owoców: żurawina, daktyle, morele, rodzynki
300 ml mrożonych czerwonych porzeczki
2-3 łyżki  octu jabłkowego
Olej rzepakowy

Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny, Tymianek suszony, Majeranek suszony, Kminek mielony, Gałka muszkatołowa mielona Prymat.

Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak