Podobno indyk do Polski trafił ze Stanów Zjednoczonych. Jednak to tutaj przyrządza się go znacznie częściej niż za oceanem, gdzie obecnie serwowany jest od wielkiego święta. I bardzo dobrze, że polubiliśmy się z indykiem, bo nasze zdrowie na pewno na tym nie straci - w końcu indyk jest mięsem szczególnie docenianym przez osoby dbające o szczupłą sylwetkę!
Składniki:
Indyk cały (ok. 3,5 kg)
400 g masła
4 pomarańcze
2 cytryny
2 jabłka
3 czerwone cebule
1 biała cebula
1 korzeń pietruszki
4 łyżki miodu wielokwiatowego
4 łyżki Musztardy czeskiej Prymat
200 ml syropu klonowego
Po 1 garści suszonych owoców: żurawina, daktyle, morele, rodzynki
300 ml mrożonych czerwonych porzeczki
2-3 łyżki octu jabłkowego
Olej rzepakowy
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny, Tymianek suszony, Majeranek suszony, Kminek mielony, Gałka muszkatołowa mielona Prymat.
Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.