Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Placki węgierskie z aromatycznymi pomidorami, odc. 33

Placki ziemniaczane to nie tylko specjalność polskiej kuchni. Są także uwielbiane na Węgrzech, gdzie nazywa się je langoszami i podaje najczęściej z masłem czosnkowym, śmietaną z cukrem, czy z tartym serem i szynką.

Placki ziemniaczane to nie tylko specjalność polskiej kuchni. Są także uwielbiane na Węgrzech, gdzie nazywa się je langoszami i podaje najczęściej z masłem czosnkowym, śmietaną z cukrem, czy z tartym serem i szynką.

Składniki na ciasto (8 placków):
250 ml mleka
30 g świeżych drożdży
400 g mąki
2 duże lub 3 średnie ugotowane ziemniaki
Do smaku: Sól morska Prymat
500 ml oleju rzepakowego

Dodatki do placków:         
5 pomidorów polskich
20 ml octu jabłkowego
100 g sera żółtego
200 ml śmietany 18%
Ogóreczki konserwowe z chili Prymat
Do smaku: Bazylia suszona, Oregano suszone, Pieprz cytrynowy, Sól morska Prymat

 

Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.

motylekgoha 30.04.2017 21:38
bardzo fajny i ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak