Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Zalewajka na maślance z sadzonymi jajkami, odc. 17

Zupa pełna tradycji - jej sekret tkwi w doborze składników, takich jak domowy zakwas na żur, aromatyczne grzyby oraz ziemniaki. Tym razem zobaczycie jak urozmaicić prostą w przygotowaniu zalewajkę.

Zupa pełna tradycji - jej sekret tkwi w doborze składników, takich jak domowy zakwas na żur, aromatyczne grzyby oraz ziemniaki. Tym razem zobaczycie jak urozmaicić prostą w przygotowaniu zalewajkę. 

 

Składniki:

Ok. 1,5 l wody
500 g ziemniaków
1 cebula
200 ml zakwasu do żurku
500 ml maślanki
150 ml śmietany 18%
50 g grzybów suszonych
3 jajka
50 ml oleju rzepakowego
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka miodu wielokwiatowego bądź lipowego
1/2 cytryny
Kilka gałązek Koperku i natki pietruszki
Do smaku: Liść laurowy suszony, Ziele angielskie całe, Majeranek suszony, Sól ziołowa Prymat 

Sposób przygotowania potrawy znajdziecie TUTAJ.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak