Pijąc kawę, herbatę większość z nas ma ochotę zjeść coś słodkiego. Gdy nie mamy nic w zanadrzu, a czas zbytnio nie pozwala by upiec pyszne ciasto proponuję ciasteczka, szybsze w przygotowaniu a jakże smaczne.
Poniżej kilka smacznych propozycji:
CIASTECZKA WANILIOWE
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
2 opakowania cukru waniliowego
posypka i lukier do dekoracji
Wszystkie składniki ze sobą zarobić. Rękoma urywać kawałki ciasta, zrobić małe kuleczki i spłaszczyć za pomocą widelca. Układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piec 5 min w temp 180 st C (góra-dół). Po upieczeniu, wystudzone ciasteczka po środku posmarować lukrem i udekorować posypką.
CIASTECZKA W POLEWIE CZEKOLADOWEJ
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
Polewa czekoladowa do dekoracji
Wszystkie składniki ze sobą zarobić. Rękoma urywać kawałki ciasta, zrobić małe kuleczki i spłaszczyć za pomocą widelca. Układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piec 5 min w temp 180 st C (góra-dół). Po upieczeniu, wystudzone ciasteczka udekorować polewą czekoladową.
PIERNICZKI KROJONE LUKROWANE
30 dag mąki pszennej
30 dag cukru kryształ
10 dag masła
2 jajka
2 łyżki kakao
1 paczka przyprawy do pierników
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag miodu
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać jajka, miód i kakao wymieszane z przyprawą do pieników. Wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić. Włożyć na pół godziny do lodówki. Blaszkę wysmarować tłuszczem i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Po upieczeniu ciasto pokroić w romby (na ukos blachy, z obu stron). Każdy przekroić wzdłuż na połowę i posmarować marmoladą, zlepić ze sobą dwie połówki. Polukrować ze wszystkich stron, oprócz podstawy.
CIASTECZKA CHOINKI (można użyć inne wzory)
300g mąki pszennej
200g margaryny
50g cukru pudru
50g cukru kryształ
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
Cukier puder lub lukier do dekoracji
Składniki na ciasto zagnieść, rozwałkować i wykrawać za pomocą foremek ciasteczka. Ciasteczka układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, piec ok 10 min w 200 st C. Ciasteczka polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem.
CIASTECZKA FRANCUSKIE Z NADZIENIEM OWOCOWYM
1 opakowanie ciasta francuskiego
owoce wedle uznania, u mnie truskawki
cukier kryształ
cukier puder do posypania
Ciasto francuskie wyjąć z folii i rozwinąć je. Rozłożyć obtoczone w cukrze truskawki co ok 2 cm ( w 1 rzędzie - 5 truskawek), zostawiając od góry ok 3cm. Ciastem pozostawionym od góry przykryć truskawki. Ciasto pokroić pomiędzy truskawkami, zlepić brzegi, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec ok 15-20 min w temp 180 st C, zimne posypać cukrem pudrem .
CIASTECZKA MAŚLANE (ok 100szt)
- 0,5 kg masła
- 40 dag cukru
- 1 kg mąki
- 4 żółtka
- 2 całe jajka
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dobrze razem wyrobić, rozwałkować na grubość ok 0,5cm, kolejno wykrawać foremkami. Piec w temp 200 st C z termoobiegiem ok 10-12 min.
Polecam pyszne, szybkie w przygotowaniu drożdżówki drożdżowe z jabłkami, do odrywania rękoma:
Ciasto na drożdżówki:
2 szklanki mąki pszennej
70g masła stopionego
0,5 szklanki mleka
15g drożdży
3 łyżki cukru
2 żółtka
0,5l słoik musu jabłkowego
1 większe jabłko
Polewa:
6 kopiatych łyżeczek cukru pudru
2 łyżeczki gorącej wody
Sporządzić zaczyn drożdżowy: w misce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wymieszać z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki: mąkę pszenną, masło, resztę mleka i cukru i żółtka, wyrobić. Ciasto odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na prostokąt, na wierzch nałożyć mus jabłkowy oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Płat ciasta przeciąć wzdłuż na pół. Płaty ciasta zwinąć jak roladę i kroić na kawałki. Kawałki ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden obok drugiego, a wierzchy posmarować białkiem. Piec ok 30-40 min w temp 180 st C. Sporządzić polewę: składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Przestudzone drożdżówki polać polewą.