Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Drobne ciasteczka

Drobne, słodkie co nie co, idealne słodkości do kawy czy herbaty.

Pijąc kawę, herbatę większość z nas ma ochotę zjeść coś słodkiego. Gdy nie mamy nic w zanadrzu, a czas zbytnio nie pozwala by upiec pyszne ciasto proponuję ciasteczka, szybsze w przygotowaniu a jakże smaczne.

Poniżej kilka smacznych propozycji:

CIASTECZKA WANILIOWE

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
2 opakowania cukru waniliowego
posypka i lukier do dekoracji

Wszystkie składniki ze sobą zarobić. Rękoma urywać kawałki ciasta, zrobić małe kuleczki i spłaszczyć za pomocą widelca. Układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piec 5 min w temp 180 st C (góra-dół). Po upieczeniu, wystudzone ciasteczka po środku posmarować lukrem i udekorować posypką. Drobne ciasteczka

CIASTECZKA W POLEWIE CZEKOLADOWEJ

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
Polewa czekoladowa do dekoracji

Wszystkie składniki ze sobą zarobić. Rękoma urywać kawałki ciasta, zrobić małe kuleczki i spłaszczyć za pomocą widelca. Układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piec 5 min w temp 180 st C (góra-dół). Po upieczeniu, wystudzone ciasteczka udekorować polewą czekoladową.Drobne ciasteczka

 PIERNICZKI KROJONE LUKROWANE

30 dag mąki pszennej
30 dag cukru kryształ
10 dag masła
2 jajka
2 łyżki kakao
1 paczka przyprawy do pierników
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag miodu

 

Masło utrzeć z cukrem. Dodawać jajka, miód i kakao wymieszane z przyprawą do pieników. Wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić. Włożyć na pół godziny do lodówki. Blaszkę wysmarować tłuszczem i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Po upieczeniu ciasto pokroić w romby (na ukos blachy, z obu stron). Każdy przekroić wzdłuż na połowę i posmarować marmoladą, zlepić ze sobą dwie połówki. Polukrować ze wszystkich stron, oprócz podstawy. Drobne ciasteczka

CIASTECZKA CHOINKI (można użyć inne wzory)

300g mąki pszennej
200g margaryny
50g cukru pudru
50g cukru kryształ
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
Cukier puder lub lukier do dekoracji

Składniki na ciasto zagnieść, rozwałkować i wykrawać za pomocą foremek ciasteczka. Ciasteczka układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, piec ok 10 min w 200 st C. Ciasteczka polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem. Drobne ciasteczka

CIASTECZKA FRANCUSKIE Z NADZIENIEM OWOCOWYM

1 opakowanie ciasta francuskiego
owoce wedle uznania, u mnie truskawki
cukier kryształ
cukier puder do posypania

Ciasto francuskie wyjąć z folii i rozwinąć je. Rozłożyć obtoczone w cukrze truskawki co ok 2 cm ( w 1 rzędzie - 5 truskawek), zostawiając od góry ok 3cm. Ciastem pozostawionym od góry przykryć truskawki. Ciasto pokroić pomiędzy truskawkami, zlepić brzegi, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec ok 15-20 min w temp 180 st C, zimne posypać cukrem pudrem .

CIASTECZKA MAŚLANE (ok 100szt)

- 0,5 kg masła
- 40 dag cukru
- 1 kg mąki
- 4 żółtka
- 2 całe jajka
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki dobrze razem wyrobić, rozwałkować na grubość ok 0,5cm, kolejno wykrawać foremkami. Piec w temp 200 st C z termoobiegiem ok 10-12 min. Drobne ciasteczka

Polecam pyszne, szybkie w przygotowaniu drożdżówki drożdżowe z jabłkami, do odrywania rękoma:

Ciasto na drożdżówki:
2 szklanki mąki pszennej
70g masła stopionego
0,5 szklanki mleka
15g drożdży
3 łyżki cukru
2 żółtka

0,5l słoik musu jabłkowego
1 większe jabłko

Polewa:
6 kopiatych łyżeczek cukru pudru
2 łyżeczki gorącej wody

Sporządzić zaczyn drożdżowy: w misce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wymieszać z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki: mąkę pszenną, masło, resztę mleka i cukru i żółtka, wyrobić. Ciasto odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na prostokąt, na wierzch nałożyć mus jabłkowy oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Płat ciasta przeciąć wzdłuż na pół. Płaty ciasta zwinąć jak roladę i kroić na kawałki. Kawałki ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden obok drugiego, a wierzchy posmarować białkiem. Piec ok 30-40 min w temp 180 st C. Sporządzić polewę: składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Przestudzone drożdżówki polać polewą. Drobne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak