Po za piernikami, sernikami i makowcami możecie na świąteczny stół przygotować takie serduszka drożdżowe serduszka. W tym wpisie pokażę Wam jak je przygotować krok po kroku. Serdecznie zapraszam.
Przepis na te serduszka znalazłam w starym zeszycie na przyklejonej kartce z jakiejś gazety. Do przepisu wprowadziłam lekkie zmiany i zamiast zwykłego cukru dałam cukier trzcinowy, który super się sprawdził jako posypka do serduszek. Takie serduszka możemy również przygotować na świąteczny stół, będą się na nim pięknie prezentować, zapewniam, że również doskonale będą smakować. Są to moje ulubione słodkości. Polecam. Może upieczecie na swój świąteczny stół.
Wykonanie drożdżowych serduszek:
Składniki:
Rozczyn:
4 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki tortowej
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
szczypta soli
2 żółtka
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
5 dag masła
Dodatkowo:
2 białka
cukier trzcinowy ( kilka łyżek)
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, połową ciepłego mleka i łyżką mąki, następnie przygrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby podrosły. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowy i cukrem trzcinowym. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, szczyptę soli, stopione i przestudzone masło i w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
2. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, następnie kroimy na kawałki, każdy kawałek odkrojonego ciasta wałkujemy na cienki podłużny placek, który następnie zwijamy w rulonik. Końcówki rulonika zlepiamy ze sobą i formujemy serduszko. Z ciasta powinno wyjść około 16 serduszek.
3. Białka lekko roztrzepujemy, za pomocą pędzelka smarujemy serduszka i posypujemy cukrem trzcinowym. Tak przygotowane serduszka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
4. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 minut około 40 minut do zrumienienia.
5. Smacznego.
Rady:
Między serduszkami zostawiamy odstępy ponieważ znacznie urosną.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 16 sztuk serduszek.
Smacznych inspiracji życzę.