Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Drożdżowe serduszka - jak zrobić.

Po za piernikami, sernikami i makowcami możecie na świąteczny stół przygotować takie serduszka drożdżowe serduszka. W tym wpisie pokażę Wam jak je przygotować krok po kroku. Serdecznie zapraszam.

Po za piernikami, sernikami i makowcami możecie na świąteczny stół przygotować takie serduszka drożdżowe serduszka. W tym wpisie pokażę Wam jak je przygotować krok po kroku. Serdecznie zapraszam.

Przepis na te serduszka znalazłam w starym zeszycie na przyklejonej kartce z jakiejś gazety. Do przepisu wprowadziłam lekkie zmiany i zamiast zwykłego cukru dałam cukier trzcinowy, który super się sprawdził jako posypka do serduszek. Takie serduszka możemy również przygotować na świąteczny stół, będą się na nim pięknie prezentować, zapewniam, że również doskonale będą smakować. Są to moje ulubione słodkości. Polecam. Może upieczecie na swój świąteczny stół.

 

Drożdżowe serduszka - jak zrobić.

 


Wykonanie drożdżowych serduszek:


Składniki:


Rozczyn:

4 dag świeżych drożdży

1 szklanka ciepłego mleka

2 łyżeczki cukru

1 łyżka mąki tortowej


Ciasto:

3 szklanki mąki tortowej

szczypta soli

2 żółtka

4 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

5 dag masła


Dodatkowo:

2 białka

cukier trzcinowy ( kilka łyżek)

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:


1. Drożdże rozcieramy z cukrem, połową ciepłego mleka i łyżką mąki, następnie przygrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby podrosły. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowy i cukrem trzcinowym. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, szczyptę soli, stopione i przestudzone masło i w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.

Drożdżowe serduszka - jak zrobić.


2. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, następnie kroimy na kawałki, każdy kawałek odkrojonego ciasta wałkujemy na cienki podłużny placek, który następnie zwijamy w rulonik. Końcówki rulonika zlepiamy ze sobą i formujemy serduszko. Z ciasta powinno wyjść około 16 serduszek.

Drożdżowe serduszka - jak zrobić.


3. Białka lekko roztrzepujemy, za pomocą pędzelka smarujemy serduszka i posypujemy cukrem trzcinowym. Tak przygotowane serduszka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Drożdżowe serduszka - jak zrobić.


4. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 minut około 40 minut do zrumienienia.

 

Drożdżowe serduszka - jak zrobić.

5. Smacznego.


Rady:

Między serduszkami zostawiamy odstępy ponieważ znacznie urosną.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi około 16 sztuk serduszek.

 

Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak