U mnie w domu dania z makaronem jadam tylko ja, z mamą i synem. Najczęściej podaję ziemniaki do drugiego dania. Lecz nie poddaje się i z racji zamiłowania do gastronomii, nie raz przygotowuje nawet trzy różne obiady.
Makaron podaję z różnymi dodatkami, zazwyczaj z mięsem, warzywami lub w wersji na słodko.
Makaron z warzywami:
MAKARON ZE SZPINAKIEM
450g mrożonego szpinaku z sosem śmietanowym
200g makaronu penne
Tłuszcz do smażenia
1 cebula
ok 5 łyżek słodkiej śmietanki
ok 10 dag sera żółtego
sól, pieprz do smaku
Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na rumiano na tłuszczu. Dodać mrożony szpinak, dusić, przyprawić do smaku, na koniec dodać słodką śmietankę. Dodać ugotowany makaron, wymieszać. Makaron podawać posypany startym serem żółtym.
MAKARON Z WARZYWAMI W SOSIE ŚMIETANKOWYM
4 garście makaronu rurki
250g warzyw na patelnię
3-4 większe pieczarki
1 pomidor
5 łyżeczek słodkiej śmietanki 12%
2 łyżeczki mąki pszennej
1 ząbek czosnku
4 gałązki świeżego koperku
¾ szklanki zimnej wody
3 łyżki margaryny
Sól, pieprz do smaku
Warzywa na patelnię wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć kilka minut. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać słodką śmietanę, wymieszać, wlać do warzyw, wymieszać. Wlać wodę, gotować kilka minut, doprawić do smaku. Dodać pokrojony w kostkę pomidor i posiekany drobno koperek, zagotować. Makaron podawać polany warzywami z sosem.
SPAGETTI Z WARZYWNYM SOSEM
Makaron spagetti
1/2 cebuli
2 większe pomidory
40g papryki czerwonej
100g cukinii
2 pieczarki
50g sera żółtego
3 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki słodkiej śmietanki
masło do smażenia
oregano, sól, pieprz do smaku
Pomidory wraz ze skórką pokroić na rozgrzane masło na patelni, odrobinę posolić, smażyć aż będą miękkie. Cukinię, pieczarki, cebulę i paprykę czerwoną pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na maśle. Przesmażone pomidory przetrzeć przez sitko do usmażonych warzyw. Dodać ketchup i koncentrat pomidorowy, a na końcu słodką śmietankę, przyprawić do smaku. Ugotowany makaron ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać startym żółtym serem.
ZIELONO MI
0,5 paczki makaronu na łazanki
1 cukinia
1 pietruszka korzeń
6 liści kapusty pekińskiej
1/2 kalarepy
4 łyżki śmietany kwaśnej
tłuszcz do smażenia
pieprz, zioła prowansalskie
Kapustę pekińską poszatkować, cukinię pokroić w większa kostkę, kalarepę w drobniejszą kostkę, a pietruszkę korzeń zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię, pietruszkę zieloną i kalarepę przysmażyć na tłuszczu. Gdy będą miękkie podlać wodą, tak by wytworzy się sos. W garnuszku śmietanę połączyć z kilkoma łyżkami sosu spod warzyw wymieszać i wlać do przysmażonych warzyw, przyprawić do smaku pieprzem i ziołami prowansalskimi, zagotować. Na talerz nałożyć ugotowany makaron, polać warzywami z sosem.
MAKARON Z SOSEM KALAREPKOWO-POROWYM
150g makaronu farfalle
70g pora
1 kalarepka
Ok 8 różyczek brokuła
3 łyżki margaryny
4-5 łyżek masła
Ok 8 łyżek słodkiej śmietanki 12%
0,5 szklanki gorącej wody
Sól, pieprz do smaku
Różyczki brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie. Kalarepkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w półplasterki, usmażyć na margarynie. Dodać ugotowane różyczki brokuła, gorącą wodę i słodką śmietankę. Na koniec dodać masło i przyprawić do smaku. Makaron ugotować, podawać z sosem kalarepkowo-brokułowym.
Z kurczakiem:
KOKARDKI ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM
½ kg piersi z kurczaka
½ kg szpinaku
3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
½ cebuli
1 serek topiony (100g)
2 łyżki margaryny
2-3 łyżki śmietanki 12%
250g makaronu kokardki
Sól, pieprz do smaku
Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka i przysmażyć na margarynie wraz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodać szpinak i dusić kilka minut. Dodać serek topiony, a na końcu słodką śmietankę, przysmażyć do smaku. Dodać ugotowany makaron, wymieszać.
Na słodko:
MAKARON NA SŁODKO Z WINOGRONAMI
4 garście makaronu świderki
120g sera białego
kiść winogron
masło do polania
cukier, cynamon do smaku
Makaron ugotować. Masło roztopić w rondelku. Makaron wyłożyć na talerz, posypać serem białym, polać roztopionym masłem i posypać cukrem i cynamonem. Ułożyć winogrona przecięte na połówki.