Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Drugie danie - makaron

Dania z makaronu są bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i zdrowe.

U mnie w domu dania z makaronem jadam tylko ja, z mamą i synem. Najczęściej podaję ziemniaki do drugiego dania. Lecz nie poddaje się i z racji zamiłowania do gastronomii, nie raz przygotowuje nawet trzy różne obiady.

Makaron podaję z różnymi dodatkami, zazwyczaj z mięsem, warzywami lub w wersji na słodko.

Makaron z warzywami:

MAKARON ZE SZPINAKIEM

450g mrożonego szpinaku z sosem śmietanowym
200g makaronu penne
Tłuszcz do smażenia
1 cebula
ok 5 łyżek słodkiej śmietanki
ok 10 dag sera żółtego
sól, pieprz do smaku

Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na rumiano na tłuszczu. Dodać mrożony szpinak, dusić, przyprawić do smaku, na koniec dodać słodką śmietankę. Dodać ugotowany makaron, wymieszać. Makaron podawać posypany startym serem żółtym. Drugie danie - makaron

MAKARON Z WARZYWAMI W SOSIE ŚMIETANKOWYM

4 garście makaronu rurki
250g warzyw na patelnię
3-4 większe pieczarki
1 pomidor
5 łyżeczek słodkiej śmietanki 12%
2 łyżeczki mąki pszennej
1 ząbek czosnku
4 gałązki świeżego koperku
¾ szklanki zimnej wody
3 łyżki margaryny
Sól, pieprz do smaku

 

Warzywa na patelnię wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć kilka minut. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać słodką śmietanę, wymieszać, wlać do warzyw, wymieszać. Wlać wodę, gotować kilka minut, doprawić do smaku. Dodać pokrojony w kostkę pomidor i posiekany drobno koperek, zagotować. Makaron podawać polany warzywami z sosem. Drugie danie - makaron

SPAGETTI Z WARZYWNYM SOSEM

Makaron spagetti

1/2 cebuli
2 większe pomidory
40g papryki czerwonej
100g cukinii
2 pieczarki
50g sera żółtego
3 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki słodkiej śmietanki
masło do smażenia
oregano, sól, pieprz do smaku

Pomidory wraz ze skórką pokroić na rozgrzane masło na patelni, odrobinę posolić, smażyć aż będą miękkie. Cukinię, pieczarki, cebulę i paprykę czerwoną pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na maśle. Przesmażone pomidory przetrzeć przez sitko do usmażonych warzyw. Dodać ketchup i koncentrat pomidorowy, a na końcu słodką śmietankę, przyprawić do smaku. Ugotowany makaron ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać startym żółtym serem. Drugie danie - makaron

ZIELONO MI

0,5 paczki makaronu na łazanki
1 cukinia
1 pietruszka korzeń
6 liści kapusty pekińskiej
1/2 kalarepy
4 łyżki śmietany kwaśnej
tłuszcz do smażenia
pieprz, zioła prowansalskie

Kapustę pekińską poszatkować, cukinię pokroić w większa kostkę, kalarepę w drobniejszą kostkę, a pietruszkę korzeń zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię, pietruszkę zieloną i kalarepę przysmażyć na tłuszczu. Gdy będą miękkie podlać wodą, tak by wytworzy się sos. W garnuszku śmietanę połączyć z kilkoma łyżkami sosu spod warzyw wymieszać i wlać do przysmażonych warzyw, przyprawić do smaku pieprzem i ziołami prowansalskimi, zagotować. Na talerz nałożyć ugotowany makaron, polać warzywami z sosem. Drugie danie - makaron

MAKARON Z SOSEM KALAREPKOWO-POROWYM

150g makaronu farfalle
70g pora
1 kalarepka
Ok 8 różyczek brokuła
3 łyżki margaryny
4-5 łyżek masła
Ok 8 łyżek słodkiej śmietanki 12%
0,5 szklanki gorącej wody
Sól, pieprz do smaku

Różyczki brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie. Kalarepkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w półplasterki, usmażyć na margarynie. Dodać ugotowane różyczki brokuła, gorącą wodę i słodką śmietankę. Na koniec dodać masło i przyprawić do smaku. Makaron ugotować, podawać z sosem kalarepkowo-brokułowym. Drugie danie - makaron

Z kurczakiem:

KOKARDKI ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM

½ kg piersi z kurczaka
½ kg szpinaku
3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
½ cebuli
1 serek topiony (100g)
2 łyżki margaryny
2-3 łyżki śmietanki 12%
250g makaronu kokardki
Sól, pieprz do smaku

 

Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka i przysmażyć na margarynie wraz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodać szpinak i dusić kilka minut. Dodać serek topiony, a na końcu słodką śmietankę, przysmażyć do smaku. Dodać ugotowany makaron, wymieszać. Drugie danie - makaron

Na słodko:

MAKARON NA SŁODKO Z WINOGRONAMI

4 garście makaronu świderki
120g sera białego
kiść winogron
masło do polania
cukier, cynamon do smaku

Makaron ugotować. Masło roztopić w rondelku. Makaron wyłożyć na talerz, posypać serem białym, polać roztopionym masłem i posypać cukrem i cynamonem. Ułożyć winogrona przecięte na połówki. Drugie danie - makaron

 

 

 

 

bietka 06.04.2017 20:59
makaron mogłabym jeść codziennie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak