W pierwszym wpisie o dyni (https://www.doradcasmaku.pl/blog/7256/dynia-krolowa-jesieni-cz.-i-wytrawnie.html) pokazałam, co można przygotować z dyni w wersji wytrawnej, dziś przyszedł czas na słodki wpis, bo mimo, że dynia jest warzywem, to sprawdza się doskonale jako składnik dań na słodko. Oddaje nie tylko piękny kolor, ale również doskonale smakuje.
Zapieczona pod kruszonką, czy w formie twarożku - każdy sposób jest dobry, by przemycić jej choć trochę do jesiennego menu.
Przyprawy, które najbardziej pasują do słodkich dań z dynią, to cynamon i goździki, świetnie podkręcają smak i można się nią delektować bez końca.
Dynia w słodkiej wersji:
Zaplatane dyniowe drożdżówki z serem i malinami (przepis)
Twarożek dyniowy do pieczywa lub naleśników (przepis)
Wafelki z masą dyniową (przepis)
Jesienne crumble z orzechową kruszonką (przepis)