Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dynia- królowa jesieni na słodko

Dynia to niezwykle zdrowe warzywo, które uwielbiam wykorzystywać w mojej kuchni na słodko. Zapraszam na pyszne i słodkie przepisy z wykorzystaniem dyni w roli głównej.

Sezon na dynie trwa w najlepsze! Warto, więc wykorzystać to wspaniałe warzywo w naszym menu. Dynia zdecydowanie nadaje się zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich, jednak ja jestem ogromnym łasuchem i o wiele częściej dynia króluje w moim domu w słodkiej wersji. Dynia oprócz tego, że doda naszym deserom i ciastom cennych witaminek to nada im również pięknego oranżowego koloru. Zapraszam na kilka moich propozycji, a po więcej przepisów zapraszam na mój profil Patrycja33. 

 

Placuszki dyniowe na słodko

Dynia- królowa jesieni na słodko

Składniki:

mąka pszenna 1 i 1/4 szklanki,

olej 2 łyżki,

cukier brązowy 4 łyżki,

jajko 1 szt,

proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,

pure z pieczonej dyni 1 szklanka,

skórka starta z cytryny ok. 1 łyżeczka,

sól szczypta,

olej kokosowy do smażenia,

cukier puder do posypania placuszków,


Sposób przygotowania:

Puree z dyni łączymy z jajkiem i cukrem, następnie miksujemy do połączenia składników. Dodajemy olej, szczyptę soli oraz skórkę z cytryny i mieszamy. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę i łączymy ją z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy ją do mokrych składników i mieszamy łyżką aż ciasto będzie jednolite. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Usmażone placuszki posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z ulubionymi dodatkami. 

 

Strucla dyniowa z prażonymi jabłkami

Dynia- królowa jesieni na słodko

 

 

Składniki:

 

ciasto:

 

mąka pszenna 6 szklanek,

 

cukier 4 łyżki,

 

drożdże suche 2 łyżeczki,

 

pure z pieczonej dyni 1 szklanka,

 

mleko 1 szklanka,

 

jajko 1 szt,

 

masło 150 g,

 


nadzienie:

 

jabłka 6 dużych szt,

 

cukier brązowy 0,5 szklanki,

 

cynamon 1 łyżeczka,

 


dodatkowo:

 

jajko do posmarowania strucli,

 

cukier puder,

 

mąka do podsypywania,

 


Sposób przygotowania:

 

Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. Pozostałe składniki łączymy razem, dodajemy mleko i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i ostygnięte masło i zagniatamy aż ciasto pochłonie cały tłuszcz. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce.

 

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, wydrążamy pestki, dzielimy na cząstki i wsypujemy do garnka. Następnie jabłka zasypujemy cukrem i stawiamy na palnik. Jabłka smażymy przez 15 minut aż będą miękkie, dodajemy cynamon i mieszamy. Następnie jabłka odstawiamy do ostygnięcia.

 

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy połowę jabłek bez soku i zwijamy jak roladę od dłuższego boku. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rolady. Strucle przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Następnie strucle smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy. Strucle pieczemy w 170 stopniach przez 30-40 min. aż będą złociste. Upieczone strucle odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem. 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak