Sezon na dynie trwa w najlepsze! Warto, więc wykorzystać to wspaniałe warzywo w naszym menu. Dynia zdecydowanie nadaje się zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich, jednak ja jestem ogromnym łasuchem i o wiele częściej dynia króluje w moim domu w słodkiej wersji. Dynia oprócz tego, że doda naszym deserom i ciastom cennych witaminek to nada im również pięknego oranżowego koloru. Zapraszam na kilka moich propozycji, a po więcej przepisów zapraszam na mój profil Patrycja33.
Placuszki dyniowe na słodko
Składniki:
mąka pszenna 1 i 1/4 szklanki,
olej 2 łyżki,
cukier brązowy 4 łyżki,
jajko 1 szt,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
pure z pieczonej dyni 1 szklanka,
skórka starta z cytryny ok. 1 łyżeczka,
sól szczypta,
olej kokosowy do smażenia,
cukier puder do posypania placuszków,
Sposób przygotowania:
Puree z dyni łączymy z jajkiem i cukrem, następnie miksujemy do połączenia składników. Dodajemy olej, szczyptę soli oraz skórkę z cytryny i mieszamy. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę i łączymy ją z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy ją do mokrych składników i mieszamy łyżką aż ciasto będzie jednolite. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Usmażone placuszki posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z ulubionymi dodatkami.
Strucla dyniowa z prażonymi jabłkami
Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 6 szklanek,
cukier 4 łyżki,
drożdże suche 2 łyżeczki,
pure z pieczonej dyni 1 szklanka,
mleko 1 szklanka,
jajko 1 szt,
masło 150 g,
nadzienie:
jabłka 6 dużych szt,
cukier brązowy 0,5 szklanki,
cynamon 1 łyżeczka,
dodatkowo:
jajko do posmarowania strucli,
cukier puder,
mąka do podsypywania,
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. Pozostałe składniki łączymy razem, dodajemy mleko i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i ostygnięte masło i zagniatamy aż ciasto pochłonie cały tłuszcz. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, wydrążamy pestki, dzielimy na cząstki i wsypujemy do garnka. Następnie jabłka zasypujemy cukrem i stawiamy na palnik. Jabłka smażymy przez 15 minut aż będą miękkie, dodajemy cynamon i mieszamy. Następnie jabłka odstawiamy do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy połowę jabłek bez soku i zwijamy jak roladę od dłuższego boku. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rolady. Strucle przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Następnie strucle smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy. Strucle pieczemy w 170 stopniach przez 30-40 min. aż będą złociste. Upieczone strucle odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.