Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dyniowy chleb na zakwasie orkiszowym

Na śniadanie poleca się pyszny chleb dyniowy na zakwasie orkiszowym.

Dziś postanowiłam przetestować zakwas orkiszowy na drożdżach. Jest to dla mnie nowość bo zakwas sama robię, ale kusiło mnie i spróbowałam gotowego.

 

Dyniowy chleb na zakwasie orkiszowym

 

Dyniowy chleb na zakwasie orkiszowym

100 g dyni
550 g mąki pszennej typ 500
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
17 g zakwasu orkiszowego ( suchego )
1 łyżeczka cukru
350 ml ciepłej wody
 
Zakwas wymieszać z cukrem i ciepłą wodą i łyżką oleju w misie robota.
Potem wsypać mąkę wymieszaną z solą i dodać startą dynię.
Przez około 10 minut wyrabiać ciasto a potem zakryć je i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość wyłożyć ciasto do foremki o wymiarach 11 x 25 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Oprószyć mąką i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Szybko zrobić dowolne nacięcia na chlebie i wstawić blaszkę do piekarnika.
 
Chleb piec godzinę a potem wystudzić go na kratce.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak