♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦
Wątróbka drobiowa duszona z cebulką i buraczkami . Pycha !! Nie należy do dań zdrowych ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić.
-
wątróbka drobiowa 0,7 kg
-
cebula biała 2 sztuki
-
groszek zielony 1/2 szklanki
-
pieprz czarny mielony do smaku
-
majeranek otarty 3 łyżeczki
-
sól do smaku
-
buraki czerwone 3 małe sztuki
-
oregano 2 łyżeczki
-
czarnuszka 1 łyżeczka
dodatkowo :
-
mąka
-
Smalec wieprzowy
Wątróbkę myję i osuszam, kroję na kawałki, cebulę obieram i kroję w piórka ,na rozgrzany tłuszcz wrzucam cebulę ,solę ,ugotowane buraczki ścieram na tarce o dużych oczkach ,dodaję do podduszonej cebulki, jak groszek mam mrożony to również go dodaję .Całość duszę pod przykryciem około 10 minut,doprawiam solą ,pieprzem i ziołami.Wątróbkę obtaczam w mące i smażę na smalcu, usmażoną wątróbkę solę , mieszam z warzywami ,w razie konieczności doprawiam,posypuję czarnuszką, podaję na ciepło.
SMACZNEGO !!!
♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦
Ciasto z burakami ,kto by pomyślał że będzie smakowało , i powiem wam że jest pyszne :)
Składniki:
-
mąka 1 szklanka
-
kakao 1,5 łyżki
-
cukier 1 niepełna szklanka
-
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
-
buraki puree 1 szklanka
-
olej 3/4 szklanki
-
czekolada mleczna 1 szt
-
jajka 3 sztuki
Mąkę ( przesianą ) kakao, proszek do pieczenia i cukier, wsypać do miski i wymieszać .Puree z buraków, jajka i olej zblendować. Do zmiksowanych składników dodać suche składniki i wymieszać do połączenia,na koniec dodać posiekaną bardzo drobno czekoladę, wymieszać.Kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 40 - 45 minut .
W moim domu buraki wykorzystuję do obiadu w formie surówki np. z pieczonych buraków i orzechów włoskich .
Składniki:
-
buraki czerwone 1 kg.
-
orzechy włoskie 50 gram
-
natka pietruszki 1/2 pęczka
-
sól do smaku
-
pieprz biały Prymat do smaku
-
sok z cytryny 1 łyżka
-
cukier szczypta
-
jogurt grecki 2 łyżki
Wyszorowane buraki przekładam na blaszkę ,przykrywam folią aluminiową , piekę około 1 godzinę w 160 stopniach, po tym czasie buraki zostawiam do ostudzenia .
Jak są zimne obieram ,kroję w drobną kostkę .
Jogurt mieszam z cukrem ,solą i pieprzem,oraz sokiem z cytryny, mieszam z buraczkami, siekam orzechy i natkę pietruszki dodaję do sałatki .
Sałatkę podaję schłodzoną .
SMACZNEGO :)