Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dzień buraka 24 listopada

Burak ,buraczek warzywo zdrowe , piękną bordową barwę zawdzięcza naturalnemu barwnikowi - betaninie , warzywo dla osób dbających o linię w 100 gramach mamy 43 kcal.Sok z buraka hamuje rozwój komórek rakowych.

                                                     ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

Wątróbka drobiowa duszona z cebulką i buraczkami . Pycha !! Nie należy do dań zdrowych ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić.

 

 

 

  • wątróbka drobiowa 0,7 kg  
  • cebula biała 2 sztuki 
     
  • groszek zielony 1/2 szklanki 
     
  • pieprz czarny mielony do smaku 
     
  • majeranek otarty 3 łyżeczki 
     
  • sól do smaku
     
  • buraki czerwone 3 małe sztuki 
     
  • oregano 2 łyżeczki 
     
  • czarnuszka 1 łyżeczka 
     

dodatkowo :

  • mąka
     
  • Smalec wieprzowy

 

Wątróbkę myję i osuszam, kroję na kawałki, cebulę obieram i kroję w piórka ,na rozgrzany tłuszcz wrzucam cebulę ,solę ,ugotowane buraczki ścieram na tarce o dużych oczkach ,dodaję do podduszonej cebulki, jak groszek mam mrożony to również go dodaję .Całość duszę pod przykryciem około 10 minut,doprawiam solą ,pieprzem i ziołami.Wątróbkę obtaczam w mące i smażę na smalcu, usmażoną wątróbkę solę , mieszam z warzywami ,w razie konieczności doprawiam,posypuję czarnuszką, podaję na ciepło.
SMACZNEGO !!!

Dzień buraka 24 listopada

    

                                                       ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Ciasto z burakami ,kto by pomyślał że będzie smakowało , i powiem wam że jest pyszne :)

Składniki:

  • mąka 1 szklanka 
     
  • kakao 1,5 łyżki 
     
  • cukier 1 niepełna szklanka 
     
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki 
  • buraki puree 1 szklanka
     
  • olej 3/4 szklanki 
  • czekolada mleczna 1 szt 
     
  • jajka 3 sztuki 

 

Mąkę ( przesianą ) kakao, proszek do pieczenia i cukier, wsypać do miski i wymieszać .Puree z buraków, jajka i olej zblendować. Do zmiksowanych składników dodać suche składniki i wymieszać do połączenia,na koniec dodać posiekaną bardzo drobno czekoladę, wymieszać.Kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 40 - 45 minut .

Dzień buraka 24 listopada

 

W moim domu buraki wykorzystuję do obiadu w formie surówki np. z pieczonych buraków i orzechów włoskich .

 

Składniki:

  • buraki czerwone 1 kg. 
     
  • orzechy włoskie 50 gram 
     
  • natka pietruszki 1/2 pęczka 
     
  • sól do smaku
     
  • pieprz biały Prymat do smaku  
     
  • sok z cytryny 1 łyżka 
     
  • cukier szczypta 
     
  • jogurt grecki 2 łyżki 
     

 

Wyszorowane buraki przekładam na blaszkę ,przykrywam folią aluminiową , piekę około 1 godzinę w 160 stopniach, po tym czasie buraki zostawiam do ostudzenia .

Jak są zimne obieram ,kroję w drobną kostkę .

Jogurt mieszam z cukrem ,solą i pieprzem,oraz sokiem z cytryny, mieszam z buraczkami, siekam orzechy i natkę pietruszki dodaję do sałatki .

Sałatkę podaję schłodzoną .
SMACZNEGO :)

 

Dzień buraka 24 listopada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak