Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dzień Buraka

Już za parę dni, będziemy obchodzić Dzień Buraka. Burak zdecydowanie zasługuje na swoje święto nie tylko dzięki walorom smakowym, ale również dzięki swoim wartościom prozdrowotnym.

Buraki zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości:

 - pomagają w walce z wirusami,

 - łagodzą dolegliwości związane z menopauzom,

- spowolniają procesy starzenia,

- zapobiegają nowotworom,

- zapobiegają anemii,

-wpływają na prawidłowy rozwój płodu,

Jak widać właściwości buraków jest wiele, więc warto włączyć go do swojego menu. Najwięcej witamin i minerałów z buraków, zachowamy robiąc z nich sok. Szklanka soku z surowych buraków  oprócz witamin i minerałów doda nam również siły. Z buraków możemy przygotować wiele smacznych potraw. Przedstawiam kilka moich odsłon z wykorzystaniem buraków.

 

Barszcz czerwony z uszkami

Składniki:

- buraki czerwone 4 duze szt,

- marchew 1,5 szt,

- pietruszka pół szt,

- zakwas buraczany 1 mała butelka,

- liść laurowy Prymat 3 szt,

- ziele angielskie Prymat 7 ziaren,

- majeranek Prymat 1 łyżeczka,

- cebula biała 1 szt,

- czosnek 3 ząbki,

- olej do smażenia,

- grzyby suszone 3 łyżki,

- sol, pieprz czarny do smaku,

uszka:

- maka pszenna 2,5 szklanki,

- olej 2 łyżki,

- woda ciepła ok 1 szklanka,

- sol 1/4 łyżeczki,

- grzyby suszone 2 szklanki,

- cebula biała 1 szt,

- olej do smażenia,

- sol, pieprz czarny do smaku,

Sposób przygotowania:

Buraki, marchew i pietruszkę obieramy, następnie kroimy w kostkę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, zalewamy zimna woda i stawiamy na gaz. Cebulkę do barszczu podsmażamy na oleju na rumiano i dodajemy do barszczu. 3 łyżki grzybów zmieliłam na pyl i dodałam do barszczu. Zamiast tego możemy dolać trochę wody, w której gotowały się grzyby. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy zakwas buraczany i przyprawiamy do smaku. Ponownie zagotowujemy barszcz i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
Grzyby na uszka gotujemy do miękkości, szybciej się ugotują jeśli namoczymy je dzień wcześniej. Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju na zloty kolor. Następnie grzyby odcedzamy i miksujemy lub mielimy razem z cebulka. Przyprawiamy do smaku.
Make przesiewamy, dodajemy olej, sol i wodę i miesimy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i tniemy nożem na kwadraty dowolnej wielkości. Na każdy kwadrat kładziemy trochę farszu, składamy na pół, aby utworzył się trójkąt i zlepiamy brzegi a następnie zlepiamy dwa końce trójkąta. Gotowe uszka gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3 min. 
Podajemy z gorącym barszczem.

Barszcz czerwony z uszkami - medium

 

 

 

Placuszki buraczane z dodatkiem ziemniaków i orzechów ziemnych

Składniki:

- buraki ćwikłowe 4 szt,

- ziemniaki 3 szt,

- orzechy ziemne solone pół szklanki,

- cebula biała 1 szt,

- jajko 1 szt,

- maka pszenna 2 łyżki,

- maka ziemniaczana 2 łyżki,

- zioła prowansalskie Prymat pół łyżeczki,

- sol i pieprz czarny do smaku,

- olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Buraki, ziemniaki i cebule obrać, następnie zetrzeć na najmniejszych oczkach. Dodać lekko posiekane orzechy, jajko, make pszenna i ziemniaczana. Przyprawić do smaku. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką placuszki. Smażymy z obu stron.
Następnie odsączamy placuszki na ręczniku kuchennym. 
Podajemy z jogurtem naturalnym.

Placuszki buraczane z dodatkiem ziemniaków i orzechów ziemnych - 0

 

 

Sałatka z marynowanych buraczków

Składniki:

- buraczki marynowane 1 średni słoik,

- ogórki kiszone 1 średni słoik,

- jabłko 1 szt,

- ziemniaki 2 duze szt,

- cebula biała pół szt,

- kukurydza pół puszki,

- groszek mrożony 1 szklanka,

- majonez 6 łyżek,

- jogurt naturalny 4 łyżki,

- musztarda delikatesowa 1 łyżka,

- sol i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę. Buraczki, obrane jabłko i ogórki kiszone również kroimy w kostkę. Cebule obieramy, drobno siekamy. Dodajemy rozmrozony groszek i kukurydze. 
Majonez mieszamy z musztardą i jogurtem naturalnym. Dodajemy do sałatki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Sałatka jest równie smaczna, gdy dodamy do niej jajka ugotowane na twardo.

 
sałatka z marynowanych buraczków   - 1

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak