Buraki zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości:
- pomagają w walce z wirusami,
- łagodzą dolegliwości związane z menopauzom,
- spowolniają procesy starzenia,
- zapobiegają nowotworom,
- zapobiegają anemii,
-wpływają na prawidłowy rozwój płodu,
Jak widać właściwości buraków jest wiele, więc warto włączyć go do swojego menu. Najwięcej witamin i minerałów z buraków, zachowamy robiąc z nich sok. Szklanka soku z surowych buraków oprócz witamin i minerałów doda nam również siły. Z buraków możemy przygotować wiele smacznych potraw. Przedstawiam kilka moich odsłon z wykorzystaniem buraków.
Barszcz czerwony z uszkami
Składniki:
- buraki czerwone 4 duze szt,
- marchew 1,5 szt,
- pietruszka pół szt,
- zakwas buraczany 1 mała butelka,
- liść laurowy Prymat 3 szt,
- ziele angielskie Prymat 7 ziaren,
- majeranek Prymat 1 łyżeczka,
- cebula biała 1 szt,
- czosnek 3 ząbki,
- olej do smażenia,
- grzyby suszone 3 łyżki,
- sol, pieprz czarny do smaku,
uszka:
- maka pszenna 2,5 szklanki,
- olej 2 łyżki,
- woda ciepła ok 1 szklanka,
- sol 1/4 łyżeczki,
- grzyby suszone 2 szklanki,
- cebula biała 1 szt,
- olej do smażenia,
- sol, pieprz czarny do smaku,
Sposób przygotowania:
Buraki, marchew i pietruszkę obieramy, następnie kroimy w kostkę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, zalewamy zimna woda i stawiamy na gaz. Cebulkę do barszczu podsmażamy na oleju na rumiano i dodajemy do barszczu. 3 łyżki grzybów zmieliłam na pyl i dodałam do barszczu. Zamiast tego możemy dolać trochę wody, w której gotowały się grzyby. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy zakwas buraczany i przyprawiamy do smaku. Ponownie zagotowujemy barszcz i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
Grzyby na uszka gotujemy do miękkości, szybciej się ugotują jeśli namoczymy je dzień wcześniej. Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju na zloty kolor. Następnie grzyby odcedzamy i miksujemy lub mielimy razem z cebulka. Przyprawiamy do smaku.
Make przesiewamy, dodajemy olej, sol i wodę i miesimy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i tniemy nożem na kwadraty dowolnej wielkości. Na każdy kwadrat kładziemy trochę farszu, składamy na pół, aby utworzył się trójkąt i zlepiamy brzegi a następnie zlepiamy dwa końce trójkąta. Gotowe uszka gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3 min.
Podajemy z gorącym barszczem.
Placuszki buraczane z dodatkiem ziemniaków i orzechów ziemnych
Składniki:
- buraki ćwikłowe 4 szt,
- ziemniaki 3 szt,
- orzechy ziemne solone pół szklanki,
- cebula biała 1 szt,
- jajko 1 szt,
- maka pszenna 2 łyżki,
- maka ziemniaczana 2 łyżki,
- zioła prowansalskie Prymat pół łyżeczki,
- sol i pieprz czarny do smaku,
- olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Buraki, ziemniaki i cebule obrać, następnie zetrzeć na najmniejszych oczkach. Dodać lekko posiekane orzechy, jajko, make pszenna i ziemniaczana. Przyprawić do smaku. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką placuszki. Smażymy z obu stron.
Następnie odsączamy placuszki na ręczniku kuchennym.
Podajemy z jogurtem naturalnym.
Sałatka z marynowanych buraczków
Składniki:
- buraczki marynowane 1 średni słoik,
- ogórki kiszone 1 średni słoik,
- jabłko 1 szt,
- ziemniaki 2 duze szt,
- cebula biała pół szt,
- kukurydza pół puszki,
- groszek mrożony 1 szklanka,
- majonez 6 łyżek,
- jogurt naturalny 4 łyżki,
- musztarda delikatesowa 1 łyżka,
- sol i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę. Buraczki, obrane jabłko i ogórki kiszone również kroimy w kostkę. Cebule obieramy, drobno siekamy. Dodajemy rozmrozony groszek i kukurydze.
Majonez mieszamy z musztardą i jogurtem naturalnym. Dodajemy do sałatki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka jest równie smaczna, gdy dodamy do niej jajka ugotowane na twardo.
![sałatka z marynowanych buraczków - 1](https://pliki.doradcasmaku.pl/dzien-buraka4.jpg)