♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
Z owoców dzikiej róży i wiśni zrobiłam frużelinę którą dałam na spód i wierzch sernika.
KRUCHE CIASTO:
3 szklanki mąki
200 g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka
FRUŻELINA WIŚNIOWO-RÓŻANA:
200 gram dzikiej róży ( bez pestek i włosków)
400 gram wiśni bez pestki
1/2 szklanki wody (125 ml)
3/4 szklanki cukru
40 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
MASA SEROWA :
1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie
250 gram serka mascarpone
3 duże jajka
1 szklanka drobnego cukru
1 budyń waniliowy lub mąka pszenna 3 łyżki
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Ciastem wykładamy spód i boki formy o śr.24 cm.
Składniki masy serowej umieszczamy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników.
Wiśnie i owoce róży zasypujemy cukrem na 15 minut ,następnie gotujemy przez około 10 minut .Mąki łączymy z wodą i wlewamy do owoców. Gotujemy na małym ogniu tylko do zgęstnienia. Połowę masy przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. Na wierzch wylewamy masę serową.
Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 75 minut.
Następnie sernik schładzamy w lodówce.
Na zimny sernik wykładamy resztę frużeliny.
SMACZNEGO :) ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥