Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dzika róża w wypiekach

Dzika róża krzak występujący licznie w parkach i przydomowych ogródkach. Owoce zawierają bardzo dużo witaminy C ,które wykorzystywane są do sporządzania nalewek, herbatek i powideł.

 

     ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Z owoców dzikiej róży i wiśni  zrobiłam frużelinę którą dałam na spód i wierzch  sernika.

KRUCHE CIASTO:

3 szklanki mąki
200 g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka


  FRUŻELINA WIŚNIOWO-RÓŻANA:


200 gram dzikiej róży ( bez pestek i włosków)
  400 gram wiśni bez pestki
1/2 szklanki wody (125 ml)
3/4 szklanki cukru
40 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej

MASA SEROWA :

1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie
250 gram serka mascarpone
3 duże jajka
1 szklanka drobnego cukru
1 budyń waniliowy lub mąka pszenna 3 łyżki

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Ciastem wykładamy spód i boki formy o śr.24 cm.
Składniki masy serowej umieszczamy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników.

Wiśnie i owoce róży zasypujemy cukrem na 15 minut ,następnie gotujemy przez około 10 minut .Mąki łączymy z wodą i wlewamy do owoców. Gotujemy na małym ogniu tylko do zgęstnienia. Połowę  masy  przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. Na wierzch wylewamy masę serową.


Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 75 minut.
Następnie sernik schładzamy w lodówce.

Na zimny sernik wykładamy resztę frużeliny.

SMACZNEGO :) ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Dzika róża w wypiekach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak