Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dziś Wigilia........

24 grudnia Wigilia, dziś zasiądziemy do wieczerzy , najmłodsi będą wypatrywać pierwszej gwiazdki na niebie , na stole pojawi się 12 potraw ,będzie barszcz z uszkami, pierogi , karp smażony i śledzie.

Podzielę się z wami przepisem na :

Śledzie  w sosie musztardowym- miodowym :)

Uwielbiam połączenie słodko-pikantnego  sos miodowo-musztardowy ze smakiem śledzi. Najsmaczniejsze są po kilku dniach ,wtedy smaki się przegryzą.

Dziś Wigilia........

Składniki:

7 -8  filetów śledziowych w zależności od wielkości
0.5 l mleka do namoczenia śledzi
2 łyżki miodu płynnego jeśli nie masz rozgrzej w garnuszku
2 łyżki octu winnego
6 łyżek musztardy Dijon
300 ml oleju roślinnego
koperek świeży
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Śledzie opłucz i osusz, następnie przełóż do miski ,zalej mlekiem i odstaw na 12 godzin do lodówki. Na drugi dzień pokrój na paski .

Sos musztardowo-miodowy :

Do kielicha blendera wlej ocet, dodaj musztardę ,miód oraz pokrojony koperek,dolewaj powoli  olej , sos powinien być jednolity i gęsty.Dopraw solą i pieprzem. W słoiku układaj  warstwowo porcje śledzia  przekładając je sosem. Włóż do lodówki .

SMACZNEGO :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak