Podzielę się z wami przepisem na :
Śledzie w sosie musztardowym- miodowym :)
Uwielbiam połączenie słodko-pikantnego sos miodowo-musztardowy ze smakiem śledzi. Najsmaczniejsze są po kilku dniach ,wtedy smaki się przegryzą.
Składniki:
7 -8 filetów śledziowych w zależności od wielkości
0.5 l mleka do namoczenia śledzi
2 łyżki miodu płynnego jeśli nie masz rozgrzej w garnuszku
2 łyżki octu winnego
6 łyżek musztardy Dijon
300 ml oleju roślinnego
koperek świeży
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Śledzie opłucz i osusz, następnie przełóż do miski ,zalej mlekiem i odstaw na 12 godzin do lodówki. Na drugi dzień pokrój na paski .
Sos musztardowo-miodowy :
Do kielicha blendera wlej ocet, dodaj musztardę ,miód oraz pokrojony koperek,dolewaj powoli olej , sos powinien być jednolity i gęsty.Dopraw solą i pieprzem. W słoiku układaj warstwowo porcje śledzia przekładając je sosem. Włóż do lodówki .
SMACZNEGO :)