Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Efektowne ciasta z galaretką.

Nie od dziś wiadomo, że ciasto z galaretką wygląda pięknie na stole, nawet takie najprostsze potrafi się pięknie zaprezentować. Wybór kolorów galaretek jest ogromny, dzięki temu nasze ciasta wyglądają pięknie i kolorowo.

Nie od dziś wiadomo, że ciasto z galaretką wygląda pięknie na stole, nawet takie najprostsze potrafi się pięknie zaprezentować. Wybór kolorów galaretek jest ogromny, dzięki temu nasze ciasta wyglądają pięknie i kolorowo.

Ciasta przygotowujemy na różne okazje i uroczystości, lub tak po prostu na niedzielę. Częstujemy nimi gości i sami je zjadamy. A i dzieciaki częściej sięgają po te kolorowe ciasta. Najczęstsze połączenie to biszkopt, krem, sezonowe owoce i galaretka. Ale do ciast z galaretką można użyć również ciastek delicji, owoców z puszki, np.brzoskwiń czy ananasów. Będziemy jeszcze potrzebowali trochę cierpliwości z tężeniem galaretki, trzeba uchwycić ten moment tężenia, gdy galaretka nie jest zbyt płynna i żeby się za mocno nie ścięła. Zbyt płynna może nam spłynąć lub wchłonąć w ciasto, a zbyt stężona nie będzie ładnie wyglądała.

 

Przygotujmy dla swoich najbliższych pyszne ciasto z galaretką.


Moje propozycje ciast z których możecie skorzystać:

Ciasto ,, Ślimak ''.

Piekąc to ciasto zainspirowałam się troszkę przepisem siostry Anastazji, nie przygotowałam go jednak tak samo, ale zrobiłam swoją własną wersję. Ciasto wyszło mi bardzo pyszne. Puszyste biszkopty i krem, do tego dużo owoców i bakalii, słodycz tego wszystkiego przełamuje galaretka. Ciasto polecam na różne okazje. Dodam, że ciasto bardzo ładnie się prezentuje.

Efektowne ciasta z galaretką.

 

Składniki:


Biszkopt:

5 jajek

pół szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Biszkopt na rolady x 2:

3 jajka

3 łyżki zimnej wody

3 łyżki cukru

3 łyżki mąki tortowej

pół łyżeczki proszku do pieczenia


Krem budyniowy:

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

pół litra mleka

pół szklanki cukru pudru

20 dag masła 82 %


Dodatkowo:

1 brzoskwiniowa galaretka

250 ml gorącej wody


Wypełnienie ciasta:

1 puszka ananasa w syropie

1 puszka brzoskwiń w syropie

2 brzoskwiniowe galaretki

750 ml gorącej wody

5 dag czekolady mlecznej

pół szklanki rodzynek


Wykonanie:


1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.


2. Biszkopty na rolady: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt.


3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.


4. Galaretka: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wodzie i odstawiamy do stężenie, gdy stężeje kroimy ją w paski.


5. Przekładanie: Biszkopty na rolady smarujemy kremem, wzdłuż dłuższego boku układamy pasek galaretki w zwijamy rolady. Pozostały krem rozsmarowujemy na biszkopcie, następnie po obu jego brzegach układamy rolady.


6. Wypełnienie: Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę. Ananasy i brzoskwinie odsączamy dokładnie z syropu i kroimy w większą kostkę. Gdy galaretki zaczną lekko tężeć wrzucamy do niej rodzynki, czekoladę, ananasy i brzoskwinie, dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto między rolady.


7. Tak wykonane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto przekrawamy wzdłuż, a następnie kroimy w plastry.


8. Podajemy i życzę smacznego.

 

Kolorowe ciasto.

Przepis na to ciasto pochodzi z książki siostry Anastazji, wprowadziłam do niego małe zmiany, zamiast kremówki użyłam śmietany typu ,, Śnieżka'', ale tylko dlatego, że nie wszyscy u mnie mogą jeść kremówkę. Ciasto jest kolorowe i bardzo lekkie. Przepis polecam.

Efektowne ciasta z galaretką.

 

Składniki:


Biszkopt:

4 jajka

pół szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Pianka z galaretką:

1 śmietana typu ,, Śnieżka ''

1 galaretka truskawkowa

250 ml gorącej wody

200 ml zimnego mleka


Pianka biała:

1 śmietana typu ,, Śnieżka ''

1 płaska łyżka żelatyny

50 ml gorącej wody

200 ml zimnego mleka


Dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń

2 galaretki brzoskwiniowe

750 ml gorącej wody

30 dag delicji o pomarańczowym smaku


Wykonanie:


1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z ubitymi jajkami. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i studzimy.


2. Pianka z galaretką: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy. Masę wykładamy na biszkopt.


3. Na piankę wykładamy delicje i wstawiamy do lodówki.


4. Pianka biała: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i lekko studzimy. Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na delicje i wstawiamy do lodówki.


5. Pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Brzoskwinie odsączamy dokładnie z zalewy i kroimy na mniejszą kostkę, następnie układamy je na białej piance. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Ciasto najlepiej zostawić na kilka godzin.


6. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy.


7. Smacznego.

 

Ciasto ,,Malinowy obłoczek''.

Polecam bardzo pyszne i lekkie ciasto. Nie za słodkie, takie w sam raz. Idealne do popołudniowej kawy. Mięciutki biszkopt, lekka pianka, słodkie delicje i malinowo-cytrynowa galaretka to bardzo pyszne połączenie. Zapewniam, że na jednym kawałku się nie skończy.

Efektowne ciasta z galaretką.

Składniki:


Biszkopt:

4 jajka

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Pianka:

250 ml śmietanki kremówki 30 %

1 galaretka malinowa


Dodatkowo:

30 dag delicji o smaku malinowym

1 cytrynowa galaretka

2 szklanki świeżych malin


Wykonanie:


1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy.


2. Malinową galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy. Tak przygotowaną piankę wykładamy równomiernie na biszkopt. Następnie na piance układamy delicje.


3. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie do lekko tężejącej galaretki dajemy maliny wcześniej umyte i osuszone, delikatnie mieszamy i wykładamy na delicje.


4. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy.


5. Smacznego.

 

Ciasto biszkoptowe z pianką, galaretką i roladkami.

To ciasto jest niezwykle pyszne i lekkie, do tego bardzo łatwe w przygotowaniu, cieszy oko i podniebienie. Polecam upiec i podać na podwieczorek.

Efektowne ciasta z galaretką.

Składniki:


Biszkopt:

5 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Pianka:

200 ml śmietanki kremówki 30 %

1 galaretka agrestowa

250 ml gorącej wody

ewentualnie cukier puder do smaku


Rolada:

3 jajka

3 łyżki cukru

3 łyżki zimnej wody

3 łyżki mąki tortowej

pół małej łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek powidła śliwkowego


Dodatkowo:

2 cytrynowe galaretki

750 ml gorącej wody

 

Wykonanie:


1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

 

2. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, ewentualnie można dodać cukru pudru do smaku i ubić. Następnie piankę wykładamy równomiernie na zimny biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.


3. Rolada: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze oko 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Następnie jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. Następnie biszkopt rozwijamy i smarujemy powidłem, ponownie zawijamy, odstawiamy na kilkanaście minut i kroimy w cienkie plastry. Plastry układamy na piance.


4. Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie wykładamy ją na roladki. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc.


5. Podanie: Dobrze stężone ciasto kroimy tak, żeby w każdym kawałku znalazła się roladka. Podajemy i życzę smacznego.

 

Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak