Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Efektowne serniki.

Lubicie serniki? Ja uwielbiam i dlatego często je piekę, moja rodzina nie narzeka, bo bardzo je lubi. W tym artykule przedstawię Wam kilka moich propozycji na serniki, które możecie przygotować na rodzinne uroczystości.

Lubicie serniki? Ja uwielbiam i dlatego często je piekę, moja rodzina nie narzeka, bo bardzo je lubi. W tym artykule przedstawię Wam kilka moich propozycji na serniki, które możecie przygotować na rodzinne uroczystości.

Sernik to ciasto, które pięknie się prezentuje na stole, jest przygotowywane na różne uroczystości rodzinne i święta. Gdy mamy wybór wśród różnych ciasto to właśnie po to ciasto sięgamy najczęściej. Taki domowy sernik jest najlepszy. Ja zaproponuję Wam kilka moich serników, które zawsze się udają, są pyszne i wspaniale wyglądają. Przygotowując serniki dbajcie o każdy szczegół, niech pięknie wyglądają na stole, zaproście gości lub zjedźcie je z rodziną.

Przeglądnijcie moje propozycje, znajdziecie tam serniki z pierniczkami, z orzechami, z czekoladą i z masą krówkową, myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie i zaskoczy rodzinę, tak jak ja zaskakuję piekąc za każdym razem inny pyszny sernik. Zapraszam po inspiracje :)


Moje propozycje na pyszne serniki:

Sernik z polewą krówkową.

Jest to najlepszy sernik jaki do tej pory udało mi się upiec. Każda warstwa jest bardzo pyszna, idealnie kruche ciasto przygotowane z mąki krupczatki, delikatna i puszysta masa serowa, a na koniec polewa z każdemu znanych krówek, całość udekorowana orzechami. Do tego filiżanka pysznej kawy...czy może być coś przyjemniejszego? Zapraszam:)

Efektowne serniki.
Składniki:


Ciasto:

2 szklanki mąki krupczatki

25 dag masła lub margaryny

2 łyżki kakao

2 jajka

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa serowa:

1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )

15 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

5 jajek

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )


Polewa:

30 dag ulubionych krówek

4 łyżki mleka


Dodatkowo:

mąka krupczatka do podsypania stolnicy

10 dag orzeszków ziemnych niesolonych

10 dag orzechów włoskich ( połówek )


Wykonanie:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką krupczatką stolnicy i wałkujemy, następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.


3. Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto. Sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studziłam kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam do lodówki. Po tym czasie idealnie się kroił.


4. Wystudzony sernik kroimy tak jak lubimy w kwadraty lub prostokąty.


5. Polewa: Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. wrzucamy krówki w gotujemy aż się rozpuszczą cały czas mieszając na małym ogniu.


6. Gdy krówki będę jednolicie rozpuszczone dekorujemy nimi sernik, należy robić to szybko, ponieważ polewa szybko zastyga. Na koniec sernik dekorujemy orzechami.


7. Tak przygotowany sernik jest gotowy do podania.


8. Smacznego.

 

Sernik na kruchym cieście z pierniczkami.

Sernik to ulubione ciasto mojej rodziny. Często go piekę i wymyślam nowe wersje. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny. Idealnie kruche ciasto i aksamitna masa serowa. Całości smaku dopełniają nadziewane pierniczki i polewa. Zapraszam:)

Efektowne serniki.
Składniki:


Ciasto:

półtorej szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

10 dag masła lub margaryny

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa serowa:

1 kg sera na sernik ( gotowy w wiadereczku )

5 jaj

2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )

1 szklanka cukru

15 dag masła lub margaryny


Polewa:

3 łyżki kakao

3 łyżki cukru

3 łyżki masła lub margaryny

niewielka ilość gorącej wody


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

40 dag pierników w czekoladzie


Wykonanie:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy, następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem, następnie równomiernie w rzędach układamy pierniczki i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.


3. Masę serową wykładamy na schłodzone ciasto z piernikami. Następnie sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.


4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowujemy na zimnym serniku.


5. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

 

Sernik z masą orzechową i pianką.

Pyszny i bardzo delikatny w smaku. Pachnie orzechami, które są lekko wyczuwalne podczas jedzenia. Taki sernik można upiec na świąteczny stół lub dla gości. Przepis bardzo polecam. Zapraszam :)

Efektowne serniki.
Składniki:


Ciasto:

pół szklanki cukru pudru

1 jajko

półtorej szklanki mąki tortowej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

15 dag masła lub margaryny


Masa serowa:

1 kg sera na sernik ( gotowy w wiadereczku )

5 jajek

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

1 szklanka cukru

15 dag masła lub margaryny

56 dag masy orzechowej z kawałkami orzechów ( 2 kopiaste łyżki odkładamy do pianki )


Pianka:

1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

1 płaska łyżka żelatyny

2 kopiaste łyżki masy z kawałkami z kawałkami orzechów ( odłożonej )

ewentualnie cukier puder do smaku

niewielka ilość gorącej wody


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

cukrowa posypka

5 dag czekolady mlecznej w pastylkach


Wykonanie:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy masę orzechową ( 2 kopiaste łyżki odkładamy do pianki ) i dokładnie ucieramy, następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( ja użyłam gotowy w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Na koniec białka ubijamy na sztywną i pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.


3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy.


4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Powinna być letnia, ale nie całkiem zimna. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy odłożoną masę orzechową i dokładnie ubijamy, jeżeli uznajemy, że pianka jest mało słodka dodajemy cukier puder do smaku. Na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy.


5. Tak przygotowaną piankę wykładamy na sernik. Sernik wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja chłodziłam całą noc.


6. Stężony sernik kroimy, dekorujemy czekoladowymi pastylkami i cukrową posypką. Podajemy i smacznego.

 

Sernik mocno czekoladowy.

Jest to mój pomysł na czekoladowy sernik. Wyszedł idealnie pyszny,wprost nie można się od niego oderwać. Dla wielbicieli serników i czekolady .Zapraszam:)

Efektowne serniki.
Składniki:


Ciasto:

25 dag masła lub margaryny

2 szklanki mąki krupczatki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

2 żółtka

2 kopiaste łyżki kakao


Masa serowo-czekoladowa:

1 kg sera na sernik ( gotowego w wiadereczku )

15 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru

2 tabliczki mlecznej czekolady ( po 10 dag każda )

2 budynie czekoladowe ( na pół litra mleka każdy,bez cukru )

2 całe jajka

2 białka


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 tabliczka mlecznej czekolady ( 10 dag )


Wykonanie:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


2. Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i stapiamy w kąpieli wodnej, następnie lekko studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy jajka i białka, cały czas ucieramy, dodajemy budynie w proszku i ser, ucieramy, na koniec dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszamy.


3. Ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na ciasto wykładamy masę serową.


4. Sernik pieczemy około 70 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy i wyjmujemy z blaszki. Wystudzony sernik kroimy na kawałki.


5. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i stapiamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy nią pokrojony sernik. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.


6. Smacznego.

 


Smacznych inspiracji życzę.

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak