Ekspresowe ciasta wykonuję z biszkoptu i pianki z wykorzystaniem bitej śmietany w proszku. Biszkopty robię z owocami lub same kolorowe biszkopty. Jako dodatki wykorzystuję różnego rodzaju czekoladki , bakalie , owoce lub orzechy. Na wierzch przeważnie dodaje kolorowe galaretki. Czas wykonania ekspresowych ciast waha się około 30 minut plus tężenie galaretek , mas czy pianek do jednej godziny. Bardzo sama często przygotowuję takie ciasta nie tylko można je szybko przygotować ale są bardzo smakowite.
Zapraszam na moje propozycje ekspresowych ciast
Niebieska rozkosz z ptasim mleczkiem
Składniki :
Składniki na biszkopt :
- jajka 4
- mąka niepełna szklanka
- cukier kryształ 6 łyżek
- proszek do pieczenia 1 mała łyżeczka
Składniki na piankę :
- galaretka niebieska 2 opakowania
- bita śmietana w proszku 1 opakowanie
dodatki :
- ptasie mleczko® kilkanaście sztuk
- galaretka truskawkowa 2 opakowania
Wykonanie :
Białka oddzielamy od żółtek. Oddzielone białka ubijamy na sztywno . Po ubiciu białek stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka i dalej ubijamy. Do masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , delikatnie całość wymieszać i wylać na posmarowaną formę. Biszkopt wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i pieczemy około 20-25 minut. Wykonanie niebieskiej pianki :
Galaretki niebieskie rozpuszczamy 1/2 litra gorącej wody i pozostawiamy do stężenia. Ubijamy bitą śmietanę według instrukcji na opakowaniu. Po ubiciu śnieżkę łączymy z tężejącą galaretką . Gotową masę wylać na biszkopt i delikatnie powciskać ptasie mleczko w piankę .
Truskawkowe galaretki rozpuszczamy. Po rozpuszczeniu pozostawiamy do stężenia. Tężejącą galaretką zalać wierzch ciasta i pozostawić do całkowitego stężenia galaretek.
Ciasto kolorowa pianka
Składniki :
Składniki na biszkopt :
- jajka 4
- cukier kryształ 5 dużych łyżek
- mąka pszenna 5 łyżek
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Składniki na masę :
- galaretka agrestowa 2 opakowania
- galaretka pomarańczowa 2 opakowania
- galaretka truskawkowa 2 opakowania do dekoracji
- śmietana kremówka 36% 0.5 l
- cukier kryształ 1 szklanka
- żelatyna 3 łyżki
- woda 1/2 szklanki
- mleko 3,2% 3 szklanki
- mandarynki 10
- rodzynki 30 dag
- czekolada 1 tabliczka kokosowa
Wykonanie :
Wykonanie biszkoptu :
Białka ubijamy na sztywno , stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na posmarowaną blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Galaretki rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu . Po zastygnięciu kroimy je na mniejsze kawałki. Wykonanie masy:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietanę ubijamy z cukrem , dodajemy mleko , rozpuszczoną żelatynę , rodzynki , galaretki kawałki oraz pokrojoną na mniejsze kawałki czekolady. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Gotową masę wylać na biszkopt . Następnie przygotować czerwone galaretki według instrukcji na opakowani i wylać na masę biała. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do stężenia galaretek.
Owocowe marzenie z pianką
Składników :
Składniki na biszkopt :
- jajka 5
- cukier kryształ 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- mąka pszenna niepełna szklanka
Składniki na piankę :
- bita śmietana w proszku 1 opakowanie
- kiwi 3
- mandarynki 3
- wiśnie bez pestek 1 szklanka
Wykonanie :
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Po woli dodajemy cukier oraz żółtka i dalej ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie całość mieszamy. Na posmarowaną formę wylać na posmarowaną formę. Na masę porozrzucać wiśnie i wstawić do nagrzanego piekarnika wstawić na 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu przygotować bitą śmietanę według instrukcji na opakowaniu. Wylać na biszkopt i poukładać mandarynkę oraz pokrojone kiwi w cieniutkie paski.