Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ekspresowe ciasta

Ekspresowe ciasta , znane nie od dziś . Cieszą się prostotą oraz krótkim czasie przygotowania. Zapraszam na smakowity wpis.

Ekspresowe ciasta wykonuję z biszkoptu i pianki z wykorzystaniem bitej śmietany w proszku. Biszkopty robię z owocami lub same kolorowe biszkopty. Jako dodatki wykorzystuję różnego rodzaju czekoladki , bakalie , owoce lub orzechy. Na wierzch przeważnie dodaje kolorowe galaretki. Czas wykonania ekspresowych ciast waha się około 30 minut plus tężenie galaretek , mas czy pianek do jednej godziny. Bardzo sama często przygotowuję takie ciasta nie tylko można je szybko przygotować ale są bardzo smakowite.

Zapraszam na moje propozycje ekspresowych ciast

Niebieska rozkosz z ptasim mleczkiem

Ekspresowe ciasta

Składniki :

Składniki na biszkopt :

  • jajka 4 
  • mąka niepełna szklanka 
  • cukier kryształ 6 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 mała łyżeczka

Składniki na piankę :

  • galaretka niebieska 2 opakowania
  • bita śmietana w proszku 1 opakowanie

dodatki :

  • ptasie mleczko® kilkanaście sztuk 
  • galaretka truskawkowa 2 opakowania

Wykonanie :

Białka oddzielamy od żółtek. Oddzielone białka ubijamy na sztywno . Po ubiciu białek stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka i dalej ubijamy. Do masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , delikatnie całość wymieszać i wylać na posmarowaną formę. Biszkopt wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i pieczemy około 20-25 minut. Wykonanie niebieskiej pianki :
Galaretki niebieskie rozpuszczamy 1/2 litra gorącej wody i pozostawiamy do stężenia. Ubijamy bitą śmietanę według instrukcji na opakowaniu. Po ubiciu śnieżkę łączymy z tężejącą galaretką . Gotową masę wylać na biszkopt i delikatnie powciskać ptasie mleczko w piankę .
Truskawkowe galaretki rozpuszczamy. Po rozpuszczeniu pozostawiamy do stężenia. Tężejącą galaretką zalać wierzch ciasta i pozostawić do całkowitego stężenia galaretek.

Ciasto kolorowa pianka

Ekspresowe ciasta

Składniki :

Składniki na biszkopt :

  • jajka 4 
  • cukier kryształ 5 dużych łyżek
  • mąka pszenna 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Składniki na masę :

  • galaretka agrestowa 2 opakowania
  • galaretka pomarańczowa 2 opakowania
  • galaretka truskawkowa 2 opakowania do dekoracji
  • śmietana kremówka 36% 0.5 l
  • cukier kryształ 1 szklanka
  • żelatyna 3 łyżki
  • woda 1/2 szklanki
  • mleko 3,2% 3 szklanki
  • mandarynki 10 
  • rodzynki 30 dag
  • czekolada 1 tabliczka kokosowa

Wykonanie :

Wykonanie biszkoptu :
Białka ubijamy na sztywno , stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na posmarowaną blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Galaretki rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu . Po zastygnięciu kroimy je na mniejsze kawałki. Wykonanie masy:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietanę ubijamy z cukrem , dodajemy mleko , rozpuszczoną żelatynę , rodzynki , galaretki kawałki oraz pokrojoną na mniejsze kawałki czekolady. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Gotową masę wylać na biszkopt . Następnie przygotować czerwone galaretki według instrukcji na opakowani i wylać na masę biała. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do stężenia galaretek.

Owocowe marzenie z pianką

Ekspresowe ciasta

Składników :

Składniki na biszkopt :

  • jajka 5 
  • cukier kryształ 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mąka pszenna niepełna szklanka

Składniki na piankę :

  • bita śmietana w proszku 1 opakowanie
  • kiwi 3 
  • mandarynki 3 
  • wiśnie bez pestek 1 szklanka

Wykonanie :

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Po woli dodajemy cukier oraz żółtka i dalej ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie całość mieszamy. Na posmarowaną formę wylać na posmarowaną formę. Na masę porozrzucać wiśnie i wstawić do nagrzanego piekarnika wstawić na 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu przygotować bitą śmietanę według instrukcji na opakowaniu. Wylać na biszkopt i poukładać mandarynkę oraz pokrojone kiwi w cieniutkie paski.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak