Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ekspresowe, proste i pyszne ciasta

Coś słodkiego na szybko? Może skusisz się na ciasto cytrynowe, albo to na oleju z dowolnymi owocami. Kiedy odwiedzają nas niezapowiedziani goście warto mieć w zanadrzu kilka pomysłów na słodki poczęstunek na szybko.

Ciasta na szybko to świetne rozwiązanie, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego lub wtedy, gdy z wizytą mają wpaść niezapowiedziani gości. Takie ciacha nie wymagają wielkiego nakładu pracy, a smakują równie dobrze jak te czasochłonne, wielowarstwowe z fantazyjnymi kremami i dekoracją. Do takich ciast świetnie sprawdzą się owoce, które z reguły mamy w domu – jabłka, gruszki, pomarańcze, cytryny lub mrożone owoce lata. Przygotowanie takich ciast zajmie około 20 minut, a już tuż po upieczeniu możemy cieszyć się ich pysznym smakiem. Jeśli szukacie pomysłu na sylwestrowe ciacho na szybko gorąco polecam Wam te przepisy. Z pewnością zachwycą każdego amatora słodkich wypieków.

Ciasto pomarańczowe

Ekspresowe, proste i pyszne ciasta
Składniki:
150 g miękkiego masła 82%
200 g cukru 
4 duże jajka
230 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
40 g gęstego jogurtu naturalnego 

Mąkę z proszkiem przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysto, stopniowo dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Kiedy jajka z masłem się połączą dodać skórkę startą z pomarańczy oraz naprzemiennie mąkę i sok z pomarańczy. Pod koniec miksowania dodać jogurt i połączyć z całością. Ciasto przelać do formy (u mnie keksówka 30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 50-55 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Kruche z budyniem i owocami (rabarbarem)

Ekspresowe, proste i pyszne ciasta
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki tortowej
250 g masła
150 g cukru 
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka lodowatej wody
szczypta soli
Dodatkowo:
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe
5 łyżek cukru
500 g rabarbaru
Ciasto: Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać zimne masło i posiekać. W cieście zrobić dołek, dodać żółtka, wodę i cukier. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Ciasto obwinąć w folię i schować do lodówki na ok. 1 godzinę. 
Budyń: Z litra mleka odlać 3/4 szklanki. Rozpuścić w niej proszki budyniowe i cukier. Mleko podgrzać. Do wrzącego mleka dodać pozostałe mleko z budyniem i cukrem i gotować stale mieszając do zgęstnienia. 
Rabarbar umyć, osuszyć i (ewentualnie) obrać. Pokroić na mniejsze kawałki. 
Blaszkę o wymiarach 31x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą porcję ciasta, równomiernie wylepić ciastem spód, pozostawiając wyższy rant. Na ciasto wylać ciepły budyń. Na budyniu ułożyć rabarbar. Pozostałą (mniejszą) porcję ciasta zetrzeć na tarce na wierzch. Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 50 minut (grzałka góra-dół), do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Przed rozkrojeniem ciasto całkowicie wystudzić. 

Ciasto pleśniak

Ekspresowe, proste i pyszne ciasta
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g pokrojonego w kostkę zimnego masła 
4 żółtka
2 łyżki lodowatej wody
szczypta soli
Piana z białek:
4 białka 
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (lub innego ulubionego, ale kwaskowego)
2 łyżki gorzkiego kakao

Mąkę przesiać. Dodać szczyptę soli oraz pozostałe składniki ciasta. Zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie i podzielić na 3 części. Do jednej porcji ciasta dodać 2 łyżki gorzkiego kakao i zagnieść. Wszystkie 3 porcje ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Formę (31x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną porcję jasnego ciasta, zetrzeć na tarce na dużych oczkach na dno formy. Lekko wylepić ciastem spód. Ciasto posmarować dżemem. Na dżem zetrzeć ciemne ciasto. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Rozsmarować na ciemnym cieście. Na wierzch ciasta zetrzeć ostatnią, jasną porcje ciasta. Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min. do zarumienienia wierzchu. Przed rozkrojeniem całkowicie wystudzić. Smacznego!

Rady: Zamiast dżemu (lub oprócz niego) można dodać do ciasta kwaskowe owoce - rabarbar, porzeczki, agrest itp. 

Ciasto cytrynowe

Ekspresowe, proste i pyszne ciasta
Składniki:
200 g miękkiego masła
250 g cukru
4 duże jajka
230 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
skórka otarta z 2 cytryn
40 ml jogurt naturalnego
cukier puder (do posypania) 

Miękkie masło utrzeć do białości. Stopniowo dosypywać cukier cały czas miksując. Kiedy masło z cukrem się połączy dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia się składników. Do ciasta dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, naprzemiennie z jogurtem i sokiem z cytryny. Pod koniec miksowania dodać skórkę startą z cytryny. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (10x30 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 50-55 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzić ciasto patyczkiem. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! 

Rady: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. 
Ciasto można także polać lukrem. 
Cytryny przed starciem skórki należy dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.  

Szarlotka na kruchym cieście

Ekspresowe, proste i pyszne ciasta
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki tortowej
250 g zimnego masła
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
szczypta soli
Nadzienie:
1 1/2 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu 


Składniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta schować do lodówki. Drugą zetrzeć na tarce na dużych oczkach do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Startym ciastem dokładnie wykleić spód. Ciasto nakłuć kilkukrotnie widelcem i podpiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać cukier i cynamon. Przesmażyć chwilę delikatnie mieszając, tak aby jabłka się nie rozpadły. Jabłka przełożyć na podpieczony spód i delikatnie docisnąć. Na tarce (na grubych oczkach) zetrzeć na jabłka schłodzoną część ciasta. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem. 

Ciasto na maślance

Ekspresowe, proste i pyszne ciasta
Składniki:
350 g mąki (polecam mąkę dalachowską)
220 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
240 ml maślanki
3 duże jajka
120 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli 
400 g truskawek 
cukier puder (do posypania)

Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Mąkę z proszkiem przesiać. Do jajek dodać szczyptę soli. Ubijać na szybkich obrotach. Kiedy jajka zaczną powiększać swoją objętość stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy masa stanie się puszysta dodać olej i zmiksować. Nie przerywając ubijania dodawać naprzemiennie maślankę i mąkę z proszkiem. Ciasto przelać do formy (24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta poukładać połówki truskawek. Ciasto piec w 180 stopniach przez około 55 minut, do suchego patyczka. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego! 

Rady: Aby ciasto na maślance (kefirze, mleku czy jogurcie) nie wyszło z zakalcem wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Warto przez 30 minut pieczenia ustawić grzanie na dolną grzałkę, a przed końcem pieczenia włączyć grzanie góra-dół, aby ciasto ładnie się zarumieniło. 

Ekspresowe ciasto na oleju z owocami

Ekspresowe, proste i pyszne ciasta
Składniki:
6 dużych jajek
1 1/2 szklanki cukru*
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 3/4 szklanki mąki tortowej*
1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju rzepakowego* 
1 szklanka jagód (mogą być mrożone)*

*szklanka - 250 ml

Mąkę z proszkiem przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i łyżkę octu lub soku z cytryny. Miksować na szybkich obrotach do czasu, aż jajka zaczną bieleć. Partiami dodawać mąkę z proszkiem i miksować na wolnych obrotach. Pod koniec miksowania wlać olej. Ciasto przelać do blaszki (36x25), wierzch ciasta posypać jagodami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec ok. 50 minut do suchego patyczka. 10 minut przed końcem pieczenia przełączyć grzałkę na góra-dół, aby ciasto się zarumieniło. Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego! 

Rady: Do ciasta można użyć dowolnych sezonowych owoców. 
Jeśli używacie jagód mrożonych nie należy ich wcześniej rozmrażać.
Dla wzbogacenia smaku można dodać do ciasta startą skórkę z cytryny lub pomarańczy.  

Cynamonowiec

Ekspresowe, proste i pyszne ciasta
Składniki:
5 jajek
300 g mąki
250 g cukru
1/2 łyżeczki olejku rumowego
4 łyżki rodzynek
220 ml oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 średnie jabłka (ja użyłam papierówek)
sok z cytryny
cukier puder (do posypania)


Jabłka obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Jajka ubić z cukrem i olejkiem na puszystą masę. Dodać olej i zmiksować. Mąkę z sodą i proszkiem przesiać i dodać cynamon. Wymieszać. Mąkę połączyć z masą jajeczną za pomocą łyżki. Dodać jabłka i rodzynki. Wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą keksówki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka). Piec 50 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak