♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
Fasola jest ciężkostrawna.Po spożyciu fasoli są gazy i wzdęcia.Unikać jej powinny małe dzieci oraz kobiety w ciąży .Ja dodaję do potraw z fasoli majeranek i ból brzuszka znika:)
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
POTRAWKA Z FASOLI ,zaspokoi głód po ciężkim dniu pracy.
-
fasola Jaś 1 szklanka
-
kiełbasa biała cienka 5 sztuk
-
czosnek 2 ząbki
-
sól do smaku
-
pieprz czarny mielony
-
koncentrat pomidorowy 1/2 szklanki
-
cebula biała 1 sztuka
-
papryka słodka mielona 2 łyżeczki ,majeranek
Fasolę moczę w zimnej wodzie (najlepiej całą noc) i w tej samej wodzie gotuję do miękkości, około godziny. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę , następnie dodaję paprykę słodką mieloną ,mieszam i chwilę podsmażam około 2-3 minuty. Doprawiam do smaku solą i pieprzem ,dodaję kiełbasę podsmażam ,jak kiełbasa jest ładnie rumiana , zdejmuję z patelni i kroję na małe kawałki , do cebuli dodaję fasolę oraz pokrojoną kiełbasę ,koncentrat mieszam ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku i wlewam do potrawki ,gotuję jeszcze około 5 minut ,doprawiam, posypuję natka pietruszki i majerankiem.
Uwielbiam w zimę zupy gęste i treściwe ,jedną z nich jest ZUPA FASOLOWA
-
włoszczyzna 1 pęczek
-
fasola 1 szklanka
-
ziemniaki 4 duże
-
kości 0,5 kg
-
słonina 0.30 kg
-
boczek 0.30 kg
-
sól do smaku
-
pieprz do smaku
-
ziele angielskie 2 szt
-
liść laurowy 2 sztuki
-
majeranek do smaku
-
papryka słodka 2 łyżeczki
Dzień wcześniej moczę fasolę .
Na drugi dzień gotuję fasolę w tej samej wodzie co się moczyła.
Jak fasola się gotuje robię wywar z kości ,do wywaru dodaję włoszczyznę ( w kostkę kroję marchew, pietruszkę i seler, por wrzucam w całości ,potem wyjmuję z wywaru)dodaję ziele angielskie i liść laurowy .
Ziemniaki kroję w kostkę .
Podsmażam słoninę i boczek( pokrojoną w kostkę)dodając 2 łyżeczki słodkiej papryki.
Jak warzywa są miękkie dodaję ziemniaki i fasolę ,gotuję.
Na koniec dodaję podsmażony boczek ze słoniną .
Doprawiam majerankiem ,solą i pieprzem.
************* Smacznego ****************