Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Fasola bogactwo białka.

Fasola to roślina jednoroczna strączkowa , popularna w Polsce,odporna na warunki klimatyczne.Jest bogata w fosfor,wapń i potas.Fasola ma bardzo dużo białka ,białko roślinne jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1.

                                        ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

 

Fasola jest ciężkostrawna.Po spożyciu  fasoli są gazy i wzdęcia.Unikać jej powinny małe  dzieci oraz kobiety w ciąży .Ja dodaję do potraw z fasoli majeranek i ból brzuszka znika:)

                                   

                                                 ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

 

 

POTRAWKA Z FASOLI ,zaspokoi głód po ciężkim dniu pracy.

  • fasola Jaś 1 szklanka 
     
  • kiełbasa biała cienka 5 sztuk
     
  • czosnek 2 ząbki 
     
  • sól do smaku
     
  • pieprz czarny mielony
     
  • koncentrat pomidorowy 1/2 szklanki 
     
  • cebula biała 1 sztuka 
     
  • papryka słodka mielona 2 łyżeczki ,majeranek

Fasolę moczę w zimnej wodzie (najlepiej całą noc) i w tej samej wodzie gotuję do miękkości, około godziny. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę , następnie dodaję paprykę słodką mieloną ,mieszam i chwilę podsmażam około 2-3 minuty. Doprawiam do smaku solą i pieprzem ,dodaję kiełbasę podsmażam ,jak kiełbasa jest ładnie rumiana , zdejmuję z patelni i kroję na małe kawałki , do cebuli dodaję fasolę oraz pokrojoną kiełbasę ,koncentrat mieszam ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku i wlewam do potrawki ,gotuję jeszcze około 5 minut ,doprawiam, posypuję natka pietruszki i majerankiem.

Fasola bogactwo białka.

Uwielbiam w zimę zupy gęste i treściwe ,jedną  z nich jest ZUPA FASOLOWA

  • włoszczyzna 1 pęczek
     
  • fasola 1 szklanka
     
  • ziemniaki 4 duże
     
  • kości 0,5 kg
     
  • słonina 0.30 kg
     
  • boczek 0.30 kg
     
  • sól do smaku
     
  • pieprz do smaku
     
  • ziele angielskie 2 szt
     
  • liść laurowy 2 sztuki
     
  • majeranek do smaku
     
  • papryka słodka 2 łyżeczki

Dzień wcześniej moczę fasolę .

Na drugi dzień gotuję fasolę w tej samej wodzie co się moczyła.

Jak fasola się gotuje robię wywar z kości ,do wywaru dodaję włoszczyznę ( w kostkę kroję marchew, pietruszkę i seler, por wrzucam w całości ,potem wyjmuję z wywaru)dodaję ziele angielskie i liść laurowy .

Ziemniaki kroję w kostkę .

Podsmażam słoninę i boczek( pokrojoną w kostkę)dodając 2 łyżeczki słodkiej papryki.

Jak warzywa są miękkie dodaję ziemniaki i fasolę ,gotuję.

Na koniec dodaję podsmażony boczek ze słoniną .

Doprawiam majerankiem ,solą i pieprzem.


************* Smacznego ****************

Fasola bogactwo białka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak