Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Fasola Mung - bogactwo witamin

Fasola Mung jest najzdrowsza z wszystkich rodzai fasoli.Zawiera ogromne ilości łatwo przyswajalnego dla człowieka białka oraz ma mnóstwo innych cennych dla zdrowia właściwości.

Ziarenka fasoli Mung są bardzo malutkie,ale kryją w sobie ogromną moc. Otóż ziarenka tej fasoli oczyszczają organizm z wszelkich toksyn. Często lekarze zalecają jeść ta fasolkę przy rożnych chorobach. Oprócz tego zawiera wysoka ilość magnezu i manganu, wiec wpływają bardzo korzystnie na nasz układ nerwowy. Poza tym fasolka zawiera bardzo dużo błonnika: 10 dag ugotowanej fasolki, zawiera aż ponad 60 % dziennego zapotrzebowania.Fasolka Mung zawiera również kwas foliowy, wiec powinny ja spożywać kobiety w ciąży. W tej fasolce znajduje się mnóstwo witamin,  takich jak :B1, B2, B5, K, C, E, A.Oraz składniki mineralne: fosfor, żelazo,cynk, miedz, selen, wapn.To nie wszystkie cenne właściwości tej fasolki. Te malutkie ziarenka obniżają poziom cukru we krwi, zapobiegają osteoporozie, rakowi piersi, udarom.Moimi ulubionymi właściwościami tej fasolki, to to, ze opóźnia procesy starzenia i jest niskokaloryczna, wiec wspomaga odchudzanie.Szkoda, ze fasolka Mung jest mało popularna w Polsce.Mam nadzieje, ze za niedługo się to zmieni i wszyscy odkryją jej smak.Z tej fasolki możemy przygotować wiele pysznych potraw.Ja najczęściej przygotowuje z niej kotlety, pasty na kanapki, pasztety oraz zupy.A teraz przedstawiam przepis na moją ulubiona pastę z wykorzystaniem fasolki Mung.

 

Pasta z fasoli Mung z dodatkiem chrzanu

Składniki:

-fasola Mung pół szklanki ugotowanej fasoli,

-chrzan tarty Smak 2 łyżki,

-oliwa z oliwek 2 łyżki,

-pieprz czarny mielony Prymat (do smaku),

-sol (do smaku), 

Sposób przygotowania:

Fasole dzień wcześniej namoczyć.

Przed moczeniem płuczę ja trzykrotnie. Następnego dnia ugotować fasole do miękkości. 

Odlać wodę i zmiksować na gładką masę z dodatkiem chrzanu.

Następnie przyprawić do smaku sola i pieprzem.Pasta doskonale smakuje z ogórkami kiszonymi.

Pasta z fasoli Mung z dodatkiem chrzanu - medium

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak