Fasolki żółte i zielone są nie tylko bardzo zdrowe ale zawierają wiele witamin i wartości odżywczych. Nie każdy lubi fasolkę szparagową , a przecież ona jest tak zdrowa. Wspomaga pracę układu trawiennego , chroni przed zawałem serca a także wzmacnia układ odpornościowy . Jest polecana dla cukrzyków oraz osób odchudzających się , ponieważ 100 g fasolki zawiera około 27 kcl. Wykorzystać fasolkę można do wszytkiego czego zapragniemy między innym : do mięs , zup , gulaszy , muffinek , zapiekanek, sałatek czy pizzy. To są tylko przykładowe propozycje jak można wykorzystać fasolkę.
Zapraszam na moje propozycje wykorzystania fasolki
Gulasz z fasolką szparagową
Składniki :
• łopatka wieprzowa 40 dag
• fasolka szparagowa 30 dag
• cebula 1 duża
• papryka czerwona 1
• śmietana 30 % 2 łyżki
• słodka papryka Prymat 1/2 łyżeczki
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• pieprz biały Prymat
• sól
• przyprawa do gulaszu
• marchewka 2
• pieczarki 35 dag (odważonych )
Wykonanie :
Mięso opłukać , osuszyć następnie pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać 1.5 litra wody dać mięsko i przyprawy . Wszystko dokładnie wymieszać i dusić do miękkości mięsa.
Przed końcem gotowania wrzucamy opłukaną i osuszoną fasolkę szparagową , cebulkę pokrojoną oraz marchewkę . I dalej dusimy . Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz czerwoną paprykę , całość jeszcze chwilę dusimy. Na sam koniec gotowania dodajemy pokrojone pieczarki . Najpierw je odważamy kilka minut później dodajemy do gulaszu , całość dokładnie mieszamy . Gdy gulasz będzie już prawie gotowy wymieszać śmietanę z 2 łyżkami mąki oraz pół szklanki wody . Wszystko wlać do garnka i dokładnie wymieszać .
A'la pizza z fasolką i szynką
Składniki :
-
jajko 1
-
mąka pszenna 1 niepełna szklanka
-
mleko 3,2% 30 ml
-
sól
-
czarny pieprz mielony Prymat
-
bazylia otarta Prymat
-
zioła prowansalskie
-
szynka wieprzowa wędzona 4 plasterki
-
ser żółty 1 plaster
-
ketchup łagodny
-
fasolka szparagowa kilka
Wykonanie :
Składniki : mąka , jajko , mleko oraz przyprawy dajemy do miski . wszystko mieszamy do powstania jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnię wylać masę i podpiec jedną stronę . Na wierzch dajmy szynkę oraz ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową i odwracamy na drugą stronę i smażymy na złoty kolor. Gotową pizzę dajemy na talerz. Wierzch posypujemy startym serem żółtym oraz dajemy ketchup.
Kotlet mielony z fasolką
Składniki :
-
mięso mielone 40 dag
-
ser żółty kilka plasterków
-
papryka czerwona kilka cieniutkich pasków
-
fasola szparagowa kilka sztuk
-
sól
-
czarny pieprz mielony Prymat
-
chili pieprz cayenne
Wykonanie :
Mięso mielone dajmy do miski i dodajmy przyprawy. Całość delikatnie mieszamy. Fasolkę szparagową ugotować do miękkości. Paprykę pokroić w cieniutkie paski. Z mięsa mielone tworzymy cieniutkie kotlety. Na wierzch dajmy ser żółty następnie po dwie ugotowane szparagi oraz jeden pasek papryki.Przykrywamy drugim cieniutkim kotletem mielonym i tworzymy "pałeczki". Na rozgrzaną patelnię dać kotleciki i smażyć z każdej strony do upieczenia mięsa.