Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Fasolka na talerzu

Fasolki żółte i zielone są nie tylko bardzo zdrowe ale zawierają wiele witamin i wartości odżywczych. Nie każdy lubi fasolkę szparagową , a przecież ona jest tak zdrowa.

Fasolki żółte i zielone są nie tylko bardzo zdrowe ale zawierają wiele witamin i wartości odżywczych. Nie każdy lubi fasolkę szparagową , a przecież ona jest tak zdrowa. Wspomaga pracę układu trawiennego , chroni przed zawałem serca  a także wzmacnia układ odpornościowy . Jest polecana dla cukrzyków oraz osób odchudzających się , ponieważ 100 g fasolki zawiera około 27 kcl. Wykorzystać fasolkę można do wszytkiego czego zapragniemy między innym : do mięs , zup , gulaszy , muffinek , zapiekanek, sałatek czy pizzy. To są tylko przykładowe propozycje jak można wykorzystać fasolkę.

Zapraszam na moje propozycje wykorzystania fasolki

Gulasz  z fasolką szparagową

Fasolka  na talerzu

Składniki :

• łopatka wieprzowa 40 dag
• fasolka szparagowa 30 dag
• cebula 1 duża
• papryka czerwona 1
• śmietana 30 % 2 łyżki
• słodka papryka Prymat 1/2 łyżeczki
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• pieprz biały Prymat
• sól
• przyprawa do gulaszu
• marchewka 2
• pieczarki 35 dag (odważonych )

Wykonanie :

Mięso opłukać , osuszyć następnie pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać 1.5 litra wody dać mięsko i przyprawy . Wszystko dokładnie wymieszać i dusić do miękkości mięsa.
Przed końcem gotowania wrzucamy opłukaną i osuszoną fasolkę szparagową , cebulkę pokrojoną oraz marchewkę . I dalej dusimy . Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz czerwoną paprykę , całość jeszcze chwilę dusimy. Na sam koniec gotowania dodajemy pokrojone pieczarki . Najpierw je odważamy kilka minut później dodajemy do gulaszu , całość dokładnie mieszamy . Gdy gulasz będzie już prawie gotowy wymieszać śmietanę z 2 łyżkami mąki oraz pół szklanki wody . Wszystko wlać do garnka i dokładnie wymieszać .

A'la pizza z fasolką i szynką

a'la pizza z fasolką i szynką  - medium

Składniki :

  • jajko 1 
     
  • mąka pszenna 1 niepełna szklanka
     
  • mleko 3,2% 30 ml
     
  • sól
     
  • czarny pieprz mielony Prymat
     
  • bazylia otarta Prymat
     
  • zioła prowansalskie
     
  • szynka wieprzowa wędzona 4 plasterki
     
  • ser żółty 1 plaster
     
  • ketchup łagodny
     
  • fasolka szparagowa kilka 

Wykonanie :

Składniki : mąka , jajko , mleko oraz przyprawy dajemy do miski . wszystko mieszamy do powstania jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnię wylać masę i podpiec jedną stronę . Na wierzch dajmy szynkę oraz ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową i odwracamy na drugą stronę i smażymy na złoty kolor. Gotową pizzę dajemy na talerz. Wierzch posypujemy startym serem żółtym oraz dajemy ketchup.

Kotlet mielony z fasolką

Kotlet mielony z fasolką  - medium

Składniki :

  • mięso mielone 40 dag
     
  • ser żółty kilka plasterków 
     
  • papryka czerwona kilka cieniutkich pasków 
     
  • fasola szparagowa kilka sztuk 
     
  • sól
     
  • czarny pieprz mielony Prymat
     
  • chili pieprz cayenne

Wykonanie :

Mięso mielone dajmy do miski i dodajmy przyprawy. Całość delikatnie mieszamy. Fasolkę szparagową ugotować do miękkości. Paprykę pokroić w cieniutkie paski. Z mięsa mielone tworzymy cieniutkie kotlety. Na wierzch dajmy ser żółty następnie po dwie ugotowane szparagi oraz jeden pasek papryki.Przykrywamy drugim cieniutkim kotletem mielonym i tworzymy "pałeczki". Na rozgrzaną patelnię dać kotleciki i smażyć z każdej strony do upieczenia mięsa.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak