Faszerować można wszelkie ulubione warzywa, ja najczęściej używam: cukinii i papryki.
Jako nadzienie używam:
-mięso mielone, kurczak, boczek,
- warzywa: papryka, cebula, marchewka, seler, pietruszka, kalarepka
- ryż, kasza,
- ser żółty
Dania przyrządzane są w piekarniku, co sprawia, że są zdrowe i szybkie w przyrządzeniu.
Moje propozycje:
Cukinia faszerowana ryżem i warzywami
¾ szklanki ryżu
1 większa cukinia
4 plastry boczku
1 cebula
1 marchewka
1 czerwona papryka
Łyżka masła
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Tłuszcz do smażenia
Ser żółty do posypania
- Cukinie przekroić wzdłuż na połowę, środek wydrążyć za pomocą łyżki. Cukinie osolić i posypać pieprzem.
- Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na tłuszczu. Dodać ugotowany ryż, paprykę pokrojoną w kostkę, marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i masło, wymieszać i doprawić do smaku.
- Cukinie nadziać farszem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 1h.
- 10 minut przed końcem cukinię wyjąć z piekarnika, posypać z wierzchu startym żółtym serem i ponownie zapiec.
Cukinia faszerowana ryżem i mięsem mielonym
1 większa cukinia
1 udko z kurczaka
Kawałek wołowego na rosół
¼ selera
1 marchewka
1 pietruszka korzeń
1 cebula
4 łyżki ketchupu
1/2 szklanki ryżu
Zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku
4 plasterki sera żółtego
Tłuszcz do smażenia
1. Mięso ugotować wraz z jarzyną (marchew, pietruszka, seler). Wystudzone zmielić i przysmażyć na tłuszczu z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Dodać posiekaną natkę pietruszki, ugotowany ryż, jajko i przyprawić do smaku, dokładnie wyrobić.
2. Cukinię przekroić wzdłuż na połowę, wnętrze posolić, pozostawić na 10 min. Odlać powstały sok. Środek posmarować ketchupem i posypać ziołami prowansalskimi. Cukinię nadziać farszem, ułożyć w blaszce. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 1h. 10 min przed końcem cukinię wyjąć z piekarnika, na wierzch ułożyć ser żółty i zapiec do momentu jego roztopienia.
Faszerowana cukinia
-
1 średniej wielkości cukinia
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1/2 papryki czerwonej
4 plasterki sera żółtego
1/4 szklanki ryżu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano do smaku- Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawa do kurczaka i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Paprykę i ser żółty pokroić w drobną kostkę, połączyć z ostudzonym kurczakiem i ugotowanym ryżem, doprawić do smaku.
- Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na połowę, wydrążyć środek za pomocą łyżeczki, cukinie od środka oprószyć solą. Cukinię nadziewać farszem. Ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp 180 st C ok 50min. Faszerowane papryki
-
2 papryki czerwone
1 cebula
200g mięsa wieprzowego - łopatka
½ szklanki ryżu
5 pomidorów koktajlowych
½ pęczka świeżego koperku
Ostra papryka, sól, pieprz do smaku
Tłuszcz do smażenia
- Papryki przekroić wzdłuż na połowę, delikatnie usunąć gniazda nasienne, tak by nie uszkodzić papryki. Posolić i obsypać pieprzem. Ryż ugotować.
- Cebulę przyrumienić na tłuszczu. Mięso mielone usmażyć.
- Ryż, mięso mielone i cebulę połączyć ze sobą. Dodać posiekany drobny koperek i pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe, przyprawić do smaku.
- Papryki nadziewać farszem, układać w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 1h
Papryka nadziewana warzywami
Składniki na 2 porcje:
3 papryki (2 papryki będą nadziewane, 1 stanowi dodatek do farszu)
1/3 szkl ryżu
1/2 marchewki
1 pomidor
1/3 cukinii
1 cebula
pieprz, sól, zioła prowansalskie, oregano do smaku
łyżka tłuszczu do smażenia
- Paprykę umyć, odciąć wierzch i usunąć gniazdo nasienne. Wnętrze posolić i posypać pieprzem. Ryż ugotować.
- 1 paprykę, cukinię, cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wsypać na patelnię i usmażyć al dente na tłuszczu, przyprawić solą i pieprzem.
- Do usmażonych warzyw dodać sparzony i obrany ze skórki, pokrojony w kostkę pomidor, wymieszać.
- Ugotowany ryż połączyć z usmażonymi warzywami, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
- Oczyszczone papryki napełnić farszem, przykryć wierzchem. Papryczki ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 st C ok 40min, po upływie 25min zdjąć górę z papryk, w celu przyrumienienia farszu. Nakładając paprykę na talerz paprykę ponownie przykryć kapeluszem z papryki
Podawać z ulubionymi sosami:
Sos majonezowo-ketchupowy:
3 łyżki majonezu
4 łyżki ketchupu
pieprz
Majonez wymieszać z ketchupem, doprawić do smaku pieprzem.
Sos tzatziki:
1 ogórek zielony gruntowy
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
Koperek i natka zielonej pietruszki do smaku
Sól, pieprz do smaku
Ogórek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać majonez, jogurt naturalny, posiekany drobno koperek i natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce.