Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Figa................. ale nie z makiem tylko w serniku

Figa to owoc smaczny i zdrowy ,niestety u nas nie występujący , pierwszy raz spróbowałam jak smakują w Chorwacji ,później w Turcji i Grecji.

U nas w Polsce występuje w postaci suszonej ,choć ostatnio coraz częściej na przełomie sierpnia i września są dostępne w supermarketach.Cena przystępna więc warto skorzystać i zrobić np.

 

                         

 

   Sernik z karmelizowanymi figami.

Do tego przepisu potrzebujemy:

twaróg tłusty 2 kostki ( razem 500 gram)
cukier kryształ 3/4 szklanki
jajka 3 sztuki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
jogurt grecki 250 ml.

oraz:


figi świeże 5 sztuk
masło 1 łyżka
miód lipowy lub inny 1 łyżka

spód sernika :


masło 40 gram
kruche ciastka lub maślane herbatniki 160 gram

 

Sposób przygotowania :

  • Ciastka z masłem zmiksuj na " mokry piasek ". Tortownicę o średnicy 20 cm. wyłóż papierem do pieczenia ,wysyp pokruszone ciastka na dno tortownicy ,dociśnij. Wstaw do lodówki.
  • Twaróg zmiksuj z cukrem, wbij jajka dodaj jogurt i ponownie miksuj ,na koniec wsyp proszek budyniowy , zmiksuj.
  •  Masę serową wylej na zimny spód .Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika ,piecz 40 minut. Następnie zostaw w wyłączonym piekarniku 2 godziny. Po tym czasie wystaw i wystudź w temperaturze pokojowej.
  • Figi umyj i przekrój na cztery , Masło rozpuść z miodem na patelni ,dodaj figi ,duś około 3 minuty.Lekko przestudź, następnie wyłóż na zimny sernik.

Życzę smacznego

Figa................. ale nie z makiem tylko w serniku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak