U nas w Polsce występuje w postaci suszonej ,choć ostatnio coraz częściej na przełomie sierpnia i września są dostępne w supermarketach.Cena przystępna więc warto skorzystać i zrobić np.
Sernik z karmelizowanymi figami.
Do tego przepisu potrzebujemy:
twaróg tłusty 2 kostki ( razem 500 gram)
cukier kryształ 3/4 szklanki
jajka 3 sztuki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
jogurt grecki 250 ml.
oraz:
figi świeże 5 sztuk
masło 1 łyżka
miód lipowy lub inny 1 łyżka
spód sernika :
masło 40 gram
kruche ciastka lub maślane herbatniki 160 gram
Sposób przygotowania :
- Ciastka z masłem zmiksuj na " mokry piasek ". Tortownicę o średnicy 20 cm. wyłóż papierem do pieczenia ,wysyp pokruszone ciastka na dno tortownicy ,dociśnij. Wstaw do lodówki.
- Twaróg zmiksuj z cukrem, wbij jajka dodaj jogurt i ponownie miksuj ,na koniec wsyp proszek budyniowy , zmiksuj.
- Masę serową wylej na zimny spód .Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika ,piecz 40 minut. Następnie zostaw w wyłączonym piekarniku 2 godziny. Po tym czasie wystaw i wystudź w temperaturze pokojowej.
- Figi umyj i przekrój na cztery , Masło rozpuść z miodem na patelni ,dodaj figi ,duś około 3 minuty.Lekko przestudź, następnie wyłóż na zimny sernik.
Życzę smacznego