Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Figi z porto

A może by tak słodki, romantyczny, nieco egzotyczny deserek?

Słodki, bo ze słodziutkim porto, można zastąpić jeszcze słodszą malagą, do tego nasze rodzime powidła śliwkowe. Romantyczny- bo podaję przepis na dwie porcje, a do tego można zjeść w blasku świec, żeby jeszcze bardziej zaakcentować romantyczny charakter deseru ;-) Co do egzotyki, to w Polsce świeże figi są egzotyczne same w sobie, a jak już uda nam się kupić w jakimś markecie takie twardawe egzemplarze, które dojrzewały w transporcie, to niestety grozi nam rozczarowanie smakiem figi samej w sobie. Wystarczy odrobina powideł i słodkiego alkoholu i już mamy pyszne Figi z porto

 

Składniki:

4 świeże figi

½ szklanki porto

½ łyżki powideł śliwkowych

 

Wykonanie:

Dwie figi kroimy na ćwiartki, a dwie jedynie nacinamy ostrym nożem na krzyż, w taki sposób, żeby ładnie dam się otworzyły.

Do niedużego garnka wlewamy porto i ostrożnie przenosimy nacięte figi uważając, żeby się nie rozpadły. Dorzucamy też te pokrojone na ćwiartki i całość gotujemy przez 10 minut.

Potem bardzo ostrożnie wyjmujemy nacięte figi. Przekładamy od razu do naczynek, w których będziemy podawać deser.

Do garnka dodajemy powidła, całość gotujemy jeszcze chwilkę i miksujemy blenderem, na gładki sos.

Ciepłym sosem polewamy odłożone figi i od razu podajemy.

Monika111 13.01.2012 15:36
A ja nigdy nie jadłam i chyba spróbuje :)
BernadettaP 11.01.2012 21:06
Pomysłowy i pięknie podany deserek :)
Sarenka 11.01.2012 19:24
Figami zajadałam się będąc w UK. W sezonie są najsmaczniejsze i z przystępną ceną - najlepsze były zawsze z Lidla ;)
Cynowa_Beata 11.01.2012 16:36
Jej od razu jakoś się rozmarzyły moje kubeczki smakowe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak