Czeskie skwarki wieprzowe są duże, wysmażone na złoto, lekkie i chrupiące. Doskonale smakują jedzone na zimno, jako przekąska do piwa lub składnik pomazánek. Na ciepło nadają smak plackom ziemniaczanym, tłuczonym ziemniakom, mięsnym zapiekankom czy duszonej kapuście. Drobno zmielone i wymieszane z bułka tartą, mogą służyć do panierowania. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do wytrawnych wypieków.
Domácí škvarky - domowe skwarki
Przygotowanie ich nie jest trudne, ale dość czasochłonne. Słonina powinna wytapiać się powoli, aby skwarki były lekkie i zawierały minimum tłuszczu. Bardzo ważna jest utrzymanie właściwej temperatury. Jeśli przekroczy 120 stopni, skwarki jak i smalec zyskają nieprzyjemny zapach. Jeśli spadnie poniżej 100 stopni, skwarki nie będą aromatyczne, a do tego bardzo szybko się zepsują. Na skwarki potrzebna jest bardzo świeża słonina, o jak najlepszej jakości. Do produkcji skwarek przyda się także odpowiedni garnek. Idealnie jeśli będzie żeliwny. Absolutne minimum to porządny garnek ze stali nierdzewnej, z bardzo grubym dnem. W blaszanym emaliowanych garnku tak dużych skwarek zrobić nie sposób, słonina szybko się przypali.
Składniki:
1kg surowej wieprzowej słoniny
200ml mleka
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Umytą i osuszoną słoninę kroimy w kostki o wymiarach 2 - 3 centymetrów, lub paski o wymiarach 1 x 3 cm. Ważne, aby wszystkie kawałki były równe, wtedy zyskujemy gwarancję, że wytopią się w jednakowym czasie. Słoninę przekładamy do garnka, podlewamy kilkoma łyżkami wody i ustawiamy mały płomień. Powinna wytapiać się bardzo powoli. Mały dodatek wody sprawy, że tłuszcz zacznie się wytapiać łatwiej i nic się nie przypali.
2. Gdy większość tłuszczu ze słoniny się wytopi, zlewamy 3/4 smalcu, a do garnka ostrożnie wlewamy mleko i wytapiamy resztę tłuszczu. Gdy smalec przestanie się pienić, a skwarki będą złote i chrupiące, dokładnie zlewamy tłuszcz. Gorące skwarki osuszamy na papierowym ręczniku, posypujemy solą i pieprzem, pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne skwarki przekładamy do szczelnego szklanego naczynia i chowamy do lodówki.
Škvarková pomazánka
Mniej kaloryczna, a równie smaczna alternatywa dla naszego chleba ze smalcem. Najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie i z dużą ilością ziemnego piwa.
Składniki:
250g skwarek
5 jajek
3 kiszone ogórki
1 cebula
1 łyżka musztardy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka rozgniatamy widelcem. Skwarki mielemy w maszynce do mięsa lub rozdrabniaczu. Ogórki i cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pastę odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Škvarkoví šneci se zelím - skwarkowe ślimaczki z kapustą
Doskonała, choć dość kaloryczna przekąska do piwa. Prawdziwy hit każdej imprezy z grillem w roli głównej. Drożdżowe ślimaczki-bułeczki doskonale smakują z grillowaną kiełbasą lub karkówką, praktycznie nie potrzeba już innego pieczywa.
Składniki:
/ciasto/
500g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
30g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
250ml mleka
50g zmielonych skwarek
2 łyżki smalcu
2 żółtka
/farsz/
100g smalcu
400g kiszonej kapusty
2 łyżki kminku
Przygotowanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i 2 - 3 łyżkami ciepłego mleka. Do miski przesiewamy mąkę i sól, robimy dołek wlewamy drożdże. Dodajemy resztę mleka, żółtka, skwarki i smalec. Całość zagniatamy, aż ciasto będzie nielepiące i elastyczne. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto nieco podrosło.
2. W międzyczasie kapustę odcedzamy i szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy kminek i kapustę. Podsmażmy na silnym ogniu przez 5 - 6 minut, często mieszając. Odstawiamy, aby kapusta ostygła.
3. Ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości około 0,5 cm. Wykładamy równomiernie całkowicie wystudzoną kapustą i ciasno zwijamy jak roladę. Ostrym nożem kroimy roladę na plastry o grubości 2 - 3 cm. Ślimaczki układamy w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut, aż się zezłocą.