Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Filet z kurczaka na każdy dzień

Filet z kurczaka jest mięsem najczęściej spożywanym przez osoby na diecie ze względu na niską zawartość tłuszczu, a wysoką zawartość białka. Lubią go również dzieci w postaci nuggetsów.

Filet z kurczaka jest mięsem bardzo delikatnym, dzięki czemu nie wymaga długiej obróbki termicznej. 

Jest jednym ze smaczniejszych mięs, a w dodatku prostym w przyrządzeniu na wiele różnych sposobów.

Oprócz wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości tłuszczu, jest bogaty też w kwasy tłuszczowe nienasyconecynk, magnez, potas i witaminy z grupy B, dlatego warto go spożywać, aby wzmocnić swój układ odpornościowy.

Poza tradycyjnym kotletem drobiowym w panierce, można z niego przygotować gulasze, roladki, a nawet placki, więc dla każdego coś dobrego, zwłaszcza, że pasuje do niego dosłownie wszystko, więc filet nigdy nie będzie nudny.


Moje sposoby na filet z kurczaka:

Placki drobiowe z boczkiem (przepis)

Filet z kurczaka na każdy dzień

 

Roladki drobiowe z serem pleśniowym, cebulą i suszonymi pomidorami

Filet z kurczaka na każdy dzień

Składniki (dla 1-2 osób):

  • pojedynczy filet z kurczaka
  • 2 plastry sera pleśniowego
  • 1/4 małej czerwonej cebuli
  • 2 kawałki suszonego pomidora
  • sól
  • pieprz
  • lubczyk
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Filet z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół, lekko rozbijamy i przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i lubczykiem.
Na jednym końcu układamy ser pleśniowy 1/8 cebuli i kawałek suszonego pomidora. Zwijamy ciasno i panierujemy w bułce tartej i roztrzepanym jajku.
Smażymy na wolnym ogniu z każdej strony na złoto.

 

Filet z kurczaka z papryką w sosie serowym (przepis)

Filet z kurczaka na każdy dzień

 

 

Potrójnie orzechowy filet z kurczaka

Filet z kurczaka na każdy dzień

Składniki:

  • pojedynczy filet z kurczaka
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g orzechów laskowych
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • duża szczypta chili
  • duża szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 kremowy serek topiony
  • sól do smaku
  • 1/3 pęczka szczypiorku

 

Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy papryką, pieprzem i chili, mieszamy i przesmażamy na 1 łyżce oleju.
Do kurczaka dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i jeszcze chwilę podsmażamy.
Orzechy rozdrabniamy w malakserze i prażymy na suchej patelni.
Serek topiony razem ze śmietanką umieszczamy w rondlu i podgrzewamy do czasu, aż serek się rozpuści. Następnie dodajemy uprażone orzechy i mieszamy.
Tak przygotowany sos wlewamy do kurczaka i dusimy razem przez 5 minut. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek.

Maridka19 23.02.2016 10:08
Super przepis na te placki z boczkiem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak