Filet z kurczaka jest mięsem bardzo delikatnym, dzięki czemu nie wymaga długiej obróbki termicznej.
Jest jednym ze smaczniejszych mięs, a w dodatku prostym w przyrządzeniu na wiele różnych sposobów.
Oprócz wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości tłuszczu, jest bogaty też w kwasy tłuszczowe nienasycone, cynk, magnez, potas i witaminy z grupy B, dlatego warto go spożywać, aby wzmocnić swój układ odpornościowy.
Poza tradycyjnym kotletem drobiowym w panierce, można z niego przygotować gulasze, roladki, a nawet placki, więc dla każdego coś dobrego, zwłaszcza, że pasuje do niego dosłownie wszystko, więc filet nigdy nie będzie nudny.
Moje sposoby na filet z kurczaka:
Placki drobiowe z boczkiem (przepis)
Roladki drobiowe z serem pleśniowym, cebulą i suszonymi pomidorami
Składniki (dla 1-2 osób):
- pojedynczy filet z kurczaka
- 2 plastry sera pleśniowego
- 1/4 małej czerwonej cebuli
- 2 kawałki suszonego pomidora
- sól
- pieprz
- lubczyk
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Filet z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół, lekko rozbijamy i przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i lubczykiem.
Na jednym końcu układamy ser pleśniowy 1/8 cebuli i kawałek suszonego pomidora. Zwijamy ciasno i panierujemy w bułce tartej i roztrzepanym jajku.
Smażymy na wolnym ogniu z każdej strony na złoto.
Filet z kurczaka z papryką w sosie serowym (przepis)
Potrójnie orzechowy filet z kurczaka
Składniki:
- pojedynczy filet z kurczaka
- 50 g orzechów włoskich
- 30 g orzechów laskowych
- 30 g orzechów nerkowca
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- duża szczypta chili
- duża szczypta pieprzu
- 1 łyżka oleju
- 300 ml śmietany 30%
- 1 kremowy serek topiony
- sól do smaku
- 1/3 pęczka szczypiorku
Przygotowanie:
Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy papryką, pieprzem i chili, mieszamy i przesmażamy na 1 łyżce oleju.
Do kurczaka dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i jeszcze chwilę podsmażamy.
Orzechy rozdrabniamy w malakserze i prażymy na suchej patelni.
Serek topiony razem ze śmietanką umieszczamy w rondlu i podgrzewamy do czasu, aż serek się rozpuści. Następnie dodajemy uprażone orzechy i mieszamy.
Tak przygotowany sos wlewamy do kurczaka i dusimy razem przez 5 minut. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek.