Szybkie i smaczne pomysły na filet z kurczaka z pysznymi sosami. Filet z kurczaka jest mięskiem lekkostrawnym, które zawiera w sobie wiele cennego białka zwierzęcego, potas, magnez czy cynk. Z dodatkiem warzyw stanowi pełnowartościowy smaczny posiłek, które daje energię na cały dzień. Pomysłów na niego jest tyle ile kucharek. Oto kilka moich propozycji.
Kurczak w sosie sojowym i miodzie
Kurczak jest obłędny w smaku. Znajdzie zwolenników słodkawych smaków. Jest idealnie mięciutki i soczysty. Do tego karmelizowana papryka i cebula! Brzmi idealnie!
250 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do gyrosa
0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
Oliwa z oliwek
1 1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżka ziaren sezamu
100 g brązowego ryżu
Filet z piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do gyrosa i ostrą czerwoną papryką. Czerwoną paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy na patelni na oliwie z oliwek. Gdy warzywa zmiękną dodajemy kurczaka. Wlewamy sos sojowy oraz miód. Smażymy do momentu miękkości mięsa i zgęstnienia sosu. Podczas wrzenia mieszamy często danie aby miód ładnie skarmelizował całość. Po usmażeniu obsypujemy ziarnami sezamu. Podajemy z ugotowanym do miękkości brązowym ryżem. Możemy udekorować posiekaną natką pietruszki.
Kurczak w kremowym sosie serowym z pieczarkami
Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Sos jest niezwykle kremowy dzięki topionemu serkowi oraz ziołowemu serowi camembert. Idealnie smakuje z kaszą gryczaną!
250 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do gyrosa
Ostra czerwona papryka
Suszona natka pietruszki
1 biała cebula
10 pieczarek
70 g serka topionego Gouda
5 plastrów sera camembert z ziołami
2 łyżki śmietany 18%
3/4 szklanki wody
Sól
Pieprz
Natka pietruszki do posypania
100 g kaszy gryczanej
Olej do smażenia
Filet z piersi kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do gyrosa, ostrą czerwoną papryką i suszoną natką pietruszki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy ją na rozgrzanej patelni. Gdy zmięknie dodajemy mięso oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy do zmniejszenia objętości pieczarek. Dolewamy wodę i śmietanę. Sery dzielimy na kawałki i dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu zgęstnienia sosu i rozpuszczenia serów. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną i oprószamy natką pietruszki.
Kurczak w sosie chrzanowym z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem
Kurczak w wyrazistym sosie chrzanowym z dodatkiem pieczarek. Doskonale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i kalafiorem. Syty i bardzo prosty obiad!
600 g filetu z kurczaka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
1 łyżka przyprawy do kurczaka po lubelsku
200 g pieczarek
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka chrzanu
150 ml bulionu
3 łyżki koperku
4 łyżki oleju z cytryną i bazylią
Pieczone ziemniaczki:
300 g ziemniaków
2 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy po węgiersku
Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w plastry ok. 1 cm. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa i przyprawą do kurczaka po lubelsku. Delikatnie obsypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej z cytryną i bazylią. Wrzucamy kurczaka, podsmażamy. Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy do kurczaka. Dusimy pod przykryciem. Po 10 minutach podlewamy bulionem wymieszanym z śmietaną, chrzanem i posiekanym koperkiem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa.
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy przyprawą po węgiersku, skrapiamy olejem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem przez 25 minut w 200*C.
Kurczaka podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i ugotowanym kalafiorem.
Dietetyczny kurczak na jogurcie z ciecierzycą, szpinakiem i groszkiem cukrowym
Dietetyczny kurczak na jogurcie z ciecierzycą, szpinakiem i groszkiem cukrowym
Dietetyczne i bardzo lekkie danie. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
600 g filetu z piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz z młynka
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżeczka cząbru
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki sezamu
3 łyżki jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
100 g ciecierzycy
5 różyczek brokuła
100 g szpinaku baby
50 g groszku cukrowego
0,5 szklanki bulionu
Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy go solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki i cząbrem. Dokładnie mieszamy i wlewamy sok z limonki, dodajemy sezam i jogurt naturalny. Mięso odstawiamy na 10 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy umyty i osuszony szpinak, delikatnie go podsmażamy. Następnie dokładamy kurczaka. Po 5 minutach wsypujemy ciecierzycę i pokrojone na mniejsze kawałki różyczki brokuła. Podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodajemy obrany groszek cukrowy. Przygotowanie gotowego dania zajmuje ok. 35 minut.