Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Filet z kurczaka w pysznych sosach

Obiad, który jest kolorowy i różnorodny o wiele lepiej smakuje. W moim domu często przygotowuję wszelkiego rodzaju obiady z filetem z kurczaka.

Szybkie i smaczne pomysły na filet z kurczaka z pysznymi sosami. Filet z kurczaka jest mięskiem lekkostrawnym, które zawiera w sobie wiele cennego białka zwierzęcego, potas, magnez czy cynk. Z dodatkiem warzyw stanowi pełnowartościowy smaczny posiłek, które daje energię na cały dzień. Pomysłów na niego jest tyle ile kucharek. Oto kilka moich propozycji. 

 

Kurczak w sosie sojowym i miodzie

Filet z kurczaka w pysznych sosach

 

Kurczak jest obłędny w smaku. Znajdzie zwolenników słodkawych smaków. Jest idealnie mięciutki i soczysty. Do tego karmelizowana papryka i cebula! Brzmi idealnie!
250 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do gyrosa
0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
Oliwa z oliwek
1 1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżka ziaren sezamu
100 g brązowego ryżu
Filet z piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do gyrosa i ostrą czerwoną papryką. Czerwoną paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy na patelni na oliwie z oliwek. Gdy warzywa zmiękną dodajemy kurczaka. Wlewamy sos sojowy oraz miód. Smażymy do momentu miękkości mięsa i zgęstnienia sosu. Podczas wrzenia mieszamy często danie aby miód ładnie skarmelizował całość. Po usmażeniu obsypujemy ziarnami sezamu. Podajemy z ugotowanym do miękkości brązowym ryżem. Możemy udekorować posiekaną natką pietruszki.

Kurczak w kremowym sosie serowym z pieczarkami

Filet z kurczaka w pysznych sosach

 

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Sos jest niezwykle kremowy dzięki topionemu serkowi oraz ziołowemu serowi camembert. Idealnie smakuje z kaszą gryczaną!
250 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do gyrosa
Ostra czerwona papryka
Suszona natka pietruszki
1 biała cebula
10 pieczarek
70 g serka topionego Gouda
5 plastrów sera camembert z ziołami
2 łyżki śmietany 18%
3/4 szklanki wody
Sól
Pieprz
Natka pietruszki do posypania
100 g kaszy gryczanej
Olej do smażenia

Filet z piersi kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą do gyrosa, ostrą czerwoną papryką i suszoną natką pietruszki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy ją na rozgrzanej patelni. Gdy zmięknie dodajemy mięso oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy do zmniejszenia objętości pieczarek. Dolewamy wodę i śmietanę. Sery dzielimy na kawałki i dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu zgęstnienia sosu i rozpuszczenia serów. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną i oprószamy natką pietruszki.

Kurczak w sosie chrzanowym z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem

Filet z kurczaka w pysznych sosach

 

Kurczak w wyrazistym sosie chrzanowym z dodatkiem pieczarek. Doskonale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i kalafiorem. Syty i bardzo prosty obiad!
600 g filetu z kurczaka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
1 łyżka przyprawy do kurczaka po lubelsku
200 g pieczarek
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka chrzanu
150 ml bulionu
3 łyżki koperku
4 łyżki oleju z cytryną i bazylią
Pieczone ziemniaczki:
300 g  ziemniaków
2 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy po węgiersku

Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w plastry ok. 1 cm. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa i przyprawą do kurczaka po lubelsku. Delikatnie obsypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej z cytryną i bazylią. Wrzucamy kurczaka, podsmażamy. Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy do kurczaka. Dusimy pod przykryciem. Po 10 minutach podlewamy bulionem wymieszanym z śmietaną, chrzanem i posiekanym koperkiem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa.
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy przyprawą po węgiersku, skrapiamy olejem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem przez 25 minut w 200*C.
Kurczaka podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i ugotowanym kalafiorem.

Dietetyczny kurczak na jogurcie z ciecierzycą, szpinakiem i groszkiem cukrowym

Filet z kurczaka w pysznych sosach

 

Dietetyczny kurczak na jogurcie z ciecierzycą, szpinakiem i groszkiem cukrowym
Dietetyczne i bardzo lekkie danie. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. 

600 g filetu z piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz z młynka
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżeczka cząbru
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki sezamu
3 łyżki jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
100 g ciecierzycy
5 różyczek brokuła
100 g szpinaku baby
50 g groszku cukrowego
0,5 szklanki bulionu

Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy go solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki i cząbrem. Dokładnie mieszamy i wlewamy sok z limonki, dodajemy sezam i jogurt naturalny. Mięso odstawiamy na 10 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy umyty i osuszony szpinak, delikatnie go podsmażamy. Następnie dokładamy kurczaka. Po 5 minutach wsypujemy ciecierzycę i pokrojone na mniejsze kawałki różyczki brokuła. Podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodajemy obrany groszek cukrowy. Przygotowanie gotowego dania zajmuje ok. 35 minut.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak