Garnki pełne smaku to nie przypadkowy tytuł jaki napisałam. Dziś zabiorę wszystkich w podróż kulinarną po różnych smakach. Każdy z najdzie coś dla siebie. Potrawy przygotowane to zazwyczaj dania jednogarnkowe czy z wykorzystaniem patelni , które nie wymagają więcej uwagi w kuchni oraz zaangażowanie takiego jak np. przy pieczeniu ciast. Każdy z nimi sobie świetnie poradzi od początkującego po prawdziwego kulinarnego smakosza.
Zapraszam na moje propozycje : Garnki pełne smaku
Garnek pełen smaków
Składniki :
• ziemniaki ugotowane 5 dużych
• kapusta biała 1 mała
• mięso gulaszowe z indyka 1 kg
• marchewki 3
• pietruszka
• koperek
• cebula 2 małe
• koncentrat pomidorowy 3 łyżki
• bulion 0.5 litra
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
• oregano
• por 1/2
Wykonanie :
Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę i lekko podgotowujemy , marchewkę , pora i pietruszkę kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na patelni na małym ogniu.
Podsmażone warzywa dajemy na patelni i je odsączamy .Całość przekładamy do większego garnka. Podsmażone mięso przekładamy do garnka z warzywami wlewamy połowę bulionu i dusimy na małym ogniu do miękkości. Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka z warzywami i mięsem . Lekko całość mieszamy i chwilę gotujemy na małym ogniu 3-4 minutki. Następnie całość zalewamy resztą bulionu i dusimy całość na małym ogniu . Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wierzch posypujemy posiekanym koperkiem.
Gulasz z kaszą jęczmienną
Składniki :
• łopatka wieprzowa 1 kg
• pieczarki 30 dag
• kasza jęczmienna 1 woreczek
• cebula 1 średnia
• marchewka 2
• natka pietruszki
• przecier pomidorowy 3 łyżki
• mąka pszenna 2 łyżki
• sól
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• słodka papryka Prymat
Wykonanie :
Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę obsypać mąką , podsmażyć na patelni. Wrzucić do garnka z wodą około 1 litr i gotować aż do miękkości. Pieczarki opłukać w wodzie i je osuszyć. Pokroić pieczarki i dać do wywaru. Następnie kroimy resztę warzyw i dodajemy pod sam koniec gotowania. Doprawiamy przyprawami według uznania. Do wywaru dodajemy ugotowaną kaszę i gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu.