Zapach Świąt to między innymi zapach pieczonych pierników.Dziś upiekłam dwa rodzaje , do lukrowania i na girlandę . Jedną powieszę przy kominku ,a drugą na koszu.
Wyglądają przepięknie i jeszcze ten zapach.
Do sporządzenia pierników potrzebujemy :
cukier trzcinowy 1/4 szklanki
masło 80 gram
miód 3 łyżki
oraz:
foremki do pierników
Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzać , następnie przestudzić .
W misie mlaksera umieścić dwie szklanki mąki, jedno jajko, 1 łyżka przyprawy do piernika , 1 łyżeczkę sody.Dolać przestudzoną masę z rondelka ,zmiksować .
Ciasto przełożyć na blat podsypać lekko mąką ,cienko rozwałkować ,foremką wykrawać pierniczki.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, słomką zrobić dwa otworki ,( do przewleczenia tasiemki) .
Piec 10 minut w 170 stopniach.
Wystudzić na kratce. Wstążkę przewlekamy przez zimne pierniczki .I już mamy piękną i smaczną girlandę .