Gnocchi, małe włoskie kluseczki podobne nieco do naszych kopytek. Gnocchi robimy z ziemniaków gotowanych w mundurkach, po czym widelcem nadajemy im specyficzny dla gnocchi kształt. Gnocchi możemy podać z serem,z ziołami,możemy je podpiec w piekarniku,można je podsmażyć na patelni...itd. Co gdyby z gnocchi zrobić zapiekankę? Taka włosko - polska kombinacja. Włoskie gnocchi i polska wiejska,kiełbaska.
Gnocchi
1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
3/4 mąki pszennej
1/2 łyżeczka soli morskiej
jajko
Ziemniaki obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę, Mąkę przesiej na stolnicę,dodaj sól i ziemniaki.
Zrób niewielki dołek i wbij jajko. Wyrób ciasto.
Ciasto podziel na dwie lub trzy części. Z każdego kawałka ciasto zrób wałeczek, tak jak na kopytka i nożem pokrój na małe kluseczki. Każdego kluseczka obtocz na widelcu lub po prostu odciśnij na nim wzorek.
Gotowe kluseczki gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Zapiekanka z gnocchi
500 g gnocchi
500 g przecieru pomidorowego
ok. 450 g wiejskiej kiełbasy
2 ząbki czosnku
250 g mozarelli
2 łyżeczki przyprawy kuchni włoskiej
sól i pieprz
Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni,pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do kiełbasy dodaj przecier pomidorowy Dodaj przyprawę. Smaż przez ok. 3 minuty. Na koniec dodaj gnocchi,sól i pieprz. i wymieszaj.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połowę sera wymieszaj z zawartością patelni.
Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 C. przez 20-25 minut. Następnie dodaj pozostały ser i zapiekaj przez następne 10 minut.