Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gołąbki w trzech wersjach

Kto z nas nie lubi gołąbków? Wiadomo te u Mamy smakują najlepiej - bo robi je Mama. Trzy pyszne propozycje tradycyjnych gołąbków.

Jak już zauważyliście u mnie sporo propozycji na domowe mięsa. Tym razem są to pyszne gołąbki. Wspominałam, że najlepsze robi Mama i nic ich nie ,,pobije". W swoim domu przygotowałam gołąbki w trzech odsłonach. Są to gołąbki z serkiem topionym, zapieczone na kaszy jęczmiennej oraz w kapuścianym sosie . Podstawą dobrych gołąbków jest dobrze wyrobione mięso - u mnie wieprzowe lub indycze. Obowiązkowo z jajkiem, bułką tartą i posiekaną drobno cebulką. Istotna jest też świeża kapusta. Ostatnim ważnym składnikiem jest pomidorowa zalewa - koniecznie dobrze doprawiona. Warto pamiętać także o tym, aby gołąbki były delikatne i rozpływające się w ustach najlepiej dusić je lub zapiekać pod przykryciem. 

Gołąbki z serkiem topionym

Gołąbki w trzech wersjach

 

Kto z nas nie lubi gołąbków? Ja uwielbiam. Przygotowałam je z dodatkiem serka topionego. Po przekrojeniu mięsa wypływa z niego serowa lawa. Pyszne!


10 liści z białej kapusty
500 g mięsa mielonego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
2 cebule
Sól
Pieprz
0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
100 g serka topionego śmietankowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
500 ml wody
Olej do smażenia

Liście kapusty zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Następnie odsączamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Formujemy okrągłe gołąbki. W każdym robimy wgłębienie i wkładamy do środka kawałki topionego serka. Zlepiamy tak aby nic nie wypłynęło. Każdego gołąbka zawijamy w liść kapusty. Gotowe obsmażamy na rozgrzanej patelni na rumiano. Przekładamy je do garnka (dno wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty). Na patelnię po smażeniu wlewamy wodę, dodajemy mąkę i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy. Sos przelewamy do mięsa. Opcjonalnie możemy doprawić pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut.

Gołąbki z cukinią pieczone w piekarniku na kaszy jęczmiennej

Gołąbki w trzech wersjach

Bardzo syte danie obiadowe. Tradycyjne ziemniaki można zastąpić kaszą jęczmienną z soczewicą. Całość idealnie smakuje z sosem pomidorowym. Wszystkie smaki idealnie się przenikają!

Gołąbki:
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 cebula
3 łyżki bułki tartej
1/2 cukini
2 jajka
1/3 główki białej kapusty
Sól
Pieprz
Kasza:
1 szklanka kaszy jęczmiennej
0,5 szklanki soczewicy
3 suszone pomidory
450 ml wody
Sól
Pieprz
Sos pomidorowy:
500 ml wody
190 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej
Sól
Pieprz

Gołąbki: Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą. Dokładamy również obraną i pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz cebulę. Kapustę szatkujemy na bardzo drobne piórka, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy okrągłe gołąbki. Mięso obsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Kasza: W garnku zagotowujemy wodę (delikatnie osoloną). Wsypujemy kaszę oraz soczewicę. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Płyn powinien nam wyparować a kasza z soczewicą powinny być miękkie. Suszone pomidory siekamy na bardzo małe kawałeczki, mieszamy z kaszą. Przyprawiamy pieprzem.
Sos pomidorowy: Koncentrat mieszamy z mąką pszenną. Wlewamy do gotującej się wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy kaszę jęczmienną z soczewicą. Na wierzchu układamy podsmażone gołąbki. Całość zalewamy sosem pomidorowym. Naczynie przykrywamy. Pieczemy w 200*C przez 45 minut.

Gołąbki bez zawijania w kapuścianym sosie

Gołąbki w trzech wersjach

 

Błyskawiczne gołąbki bez zawijania w kapuścianym pomidorowym sosie. Młode warzywa sprawiają że danie jest niezwykle apetyczne i szybkie w przygotowaniu.


250 g mięsa mielonego indyczego
1/4 główki kapusty
1 marchew
1 pietruszka (korzeń)
1 cebula
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
Chilii pieprz cayenne
300 ml wody
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
Mąka pszenna do obtoczenia


Kapustę bardzo drobno szatkujemy. Dzielimy na dwie części. W misce wyrabiamy mielone mięso z jajkiem, bułką tartą, połową kapusty, cebulą i przyprawami – solą, pieprzem i chilli. Formujemy kulki. Każdego kotleta obtaczamy w mące tworząc stożek. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Drugą część kapusty przekładamy do garnka. Dokładamy obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i pietruszkę. Dolewamy odrobinę wody, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu. Do kapusty dokładamy przesmażone mięso. Całość zalewamy wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy wyparuje nam woda możemy delikatnie podlać.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak