Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gorczyca biała i jej zastosowanie

Gorczyca służy nie tylko jako przyprawa do przygotowania marynat do warzyw, ryb czy mięs. Jej nasion używa się także w celach leczniczych!


Nasiona gorczycy białej stosuje się najczęściej przy takich dolegliwościach jak :

- nadkwaśny nieżyt żołądka,
- wzdęcia brzucha,
- zaparcia,
- brak łaknienia,
- bóle kręgosłupa i bóle korzeniowe,
- zapalenie migdałków ( angina ).

Biała gorczyca ma działanie żołądkowe i osłaniające ( śluzowe).


Z nasion gorczycy robi się odwary i maceraty.
Odwar to nic innego jak płyn uzyskany przez zalanie jednej łyżki nasion gorczycy jedną szklanką wody. Całość gotuje się około 10-15 minut.
Potem odwar ten należy po ostudzeniu pić razem z nasionami, jako lek osłaniający przewód pokarmowy.

Macerat natomiast uzyskuje się przez zalanie dwóch łyżek rozdrobnionych nasion gorczycy szklanką przegotowanej i ostudzonej wody na 6-8 godzin. Następnie należy to wypić w 2-3 porcjach w ciągu dnia. W zaparciach korzystne jest stosowanie maceratu wieczorem: 1/2 łyżeczki rozdrobnionych nasion zalewa się 1/2 szklanki wody.

Ciekawostką jest , że w medycynie ludowej poleca się zaszyć nasiona białej gorczycy w płótno lniane i takimi woreczkami okładać obolałe miejsca.

Ponadto, w krajach wschodnich robi się tak zwane goryczniki, czyli plastry pokryte rozdrobnionymi nasionami gorczycy. Pokrywa się ją warstwą papieru czy waty i trzyma w obolałym miejscu do uśmierzenia bólu. Tam stosuje się tylko gorczycę czarną. Pomaga ona zwłaszcza w bólach kręgosłupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak