Sok z granatu posiada właściwość łagodzące i polecany jest przy problemach z trawieniem .
Ja uwielbiam owoce granatu dodawać do ciast , pięknie wyglądają z białą masą śmietanową , i uprażonymi wiórkami kokosowymi .
Składniki na :
BIAŁĄ KOSTKA Z GRANATEM.
wiórki kokosowe 200 gram
masło 2 łyżki
śmietana kremówka 1/2 litra
serek mascarpone 300 gram
cukier puder 1/2 szklanki
żelatyna deserowa 3 łyżeczki
sok z cytryny 3 łyżki
starta skórka z cytryny 1 łyżeczka
biszkopty okrągłe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ubijamy śmietanę dosypując cukier i sok z cytryny. Następnie żelatynę namaczamy w małej ilości wody, jak napęcznieje to lekko podgrzewamy.
Teraz do naczynia przekładamy serek mascarpone, dodajemy skórkę z cytryny, żelatynę, następnie małymi porcjami dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie aby struktura śmietany się zachowała . - Formę o wymiarach 25 x 25 cm. wykładamy biszkoptami, wlewamy masę i odstawiamy w chłodne miejsce.
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy do momentu aż nabiorą złocistej barwy.
- Posypujemy ciasto wiórkami i pestkami granatu.