Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Granat

Granat owoc występujący licznie w klimacie suchym i ciepłym od Chorwacji po Irak ,Turcję i Indie.Owoce granatu wypełnione są soczystymi pestkami w pięknym kolorze purpury. Znakomity dodatek do ciast , deserów i mięs .

 

Sok z granatu posiada właściwość łagodzące i polecany jest przy problemach z trawieniem .

 

Ja uwielbiam owoce granatu dodawać do ciast , pięknie wyglądają z białą masą śmietanową , i uprażonymi wiórkami kokosowymi .

  Składniki na :    

 

 

       BIAŁĄ KOSTKA Z GRANATEM.

wiórki kokosowe 200 gram
masło 2 łyżki
śmietana kremówka 1/2 litra
serek mascarpone 300 gram
cukier puder 1/2 szklanki
żelatyna deserowa 3 łyżeczki
sok z cytryny 3 łyżki
starta skórka z cytryny 1 łyżeczka
biszkopty okrągłe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Ubijamy śmietanę dosypując cukier i sok z cytryny. Następnie żelatynę namaczamy w małej ilości wody, jak napęcznieje to lekko podgrzewamy.
    Teraz do naczynia przekładamy serek mascarpone, dodajemy skórkę z cytryny, żelatynę, następnie małymi porcjami dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie aby struktura śmietany się zachowała .
  • Formę o wymiarach 25 x 25 cm. wykładamy biszkoptami, wlewamy masę i odstawiamy w chłodne miejsce.
  • Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy do momentu aż nabiorą złocistej barwy.
  • Posypujemy ciasto wiórkami i pestkami granatu.

 

Granat

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak