Połączenie papryki z łososiem sprawdza się w 100 procentach. Danie jest soczyste i aromatyczne, a to dzięki pysznie pachnącej salsie paprykowej.
Polecam je wszystkim smakoszom łososia.
Grillowany łosoś z salsą paprykową
SKŁADNIKI:
łosoś 2 filety po 250 g,
MARYNATA
1 łyżeczka oliwy,
1 łyżeczka miodu,
1 łyżka soku z cytryny,
sól,
pieprz,
papryka ostra
SALSA
3 średnie kolorowe papryki,
2 średnie pomidory,
1 ząbek czosnku,
sól,
pieprz,
tymianek 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy pomidory, chwilkę podsmażamy o dodajemy paprykę oraz czosnek. Dusimy około 15 minut pod przykryciem aż do miękkości papryki.
Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. Składniki marynaty łączymy ze sobą. Przygotowaną marynatą nacieramy filety łososia i odstawiamy na kwadrans.
Następnie grillujemy je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej.
Należy uważać, żeby nie spalić filetów. Na talerz wykładamy porcję salsy, a na nią układamy łososia i podajemy.
Życzę smacznego :)