Gruszka w czekoladzie
• gruszka 1
• cukier kryształ 100 g
• woda 150 ml
• laska wanilii 1/2
• czekolada gorzka 70 g
• woda 1/2 szklanki
• masło 1 łyżka
• mąka ziemniaczana 1 łyżka
Wykonanie :
Gruszkę obieramy ale jej nie kroimy . Do garnka wlać wodę wsypać cukier i włożyć laskę wanilii pokrojoną na pół . Gotujemy całość przez 5 minut. Po tym czasie zanurzamy gruszkę w płynie i gotujemy około 10 minut. Tuż przed podaniem rozpuszczamy czekoladę w połowie szklanki szklanki wody i lekko mieszamy , dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczoną w odrobinie wody aby zgęstniał krem pod koniec dodać masło i mieszać . Następnie gotową gruszkę polewamy ciepłym sosem czekoladowym .