Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gruszkowe inspiracje

Gruszki o tej porze roku są najsmaczniejsze, więc korzystajmy z nich do woli, nie tylko jedząc je na surowo, ale także przygotowując z nimi pyszne desery.

Gruszki jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy, a także bor, który m.in. poprawia koncentrację.

Najpopularniejszą odmianą gruszek jest klapsa, którą podobnie jak konferencję najlepiej jeść na surowo, lukasówka natomiast jest najlepsza na różnego rodzaju przetwory.

Jednak bez względu na odmianę każda gruszka jest smaczna i najlepiej jest jeść ją ze skórką, w której to kryje się najwięcej witamin. Trzeba tylko pamiętać, aby przed jedzeniem owoc dokładnie umyć.

Gruszki oprócz jedzenia na surowo oraz przygotowywania przetworów na zimę świetnie pasują do różnego rodzaju deserów, a nawet jako dodatek do mięs, czy sałatek.

 

Gruszki w mojej kuchni:

Śmietankowy sernik gotowany z gruszkową galaretką

Gruszkowe inspiracje

Składniki (na formę 11x35 cm):

  • 70 g masła
  • 100 g cukru
  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 125 ml słodkiej śmietany 12%
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 150 g herbatników

 

Galaretka:

  • 300 g gruszek (waga po obraniu)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody

 

Przygotowanie:

Masło z cukrem rozpuszczamy, dodajemy twaróg i mieszamy do połączenia. Zagotowujemy i ściągamy z ognia.

Dodajemy jajka i mieszamy, aż się połączy. Stawiamy ponownie na ogniu i wlewamy stopniowo budyń rozprowadzony w 125 ml słodkiej śmietanki. Zagotowujemy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, a na dnie układamy warstwę herbatników, na nie wylewamy połowę przygotowanej masy serowej, wyrównujemy i powtarzamy czynność, wierzch wykładamy herbatnikami.

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Gruszki blendujemy na mus, a następnie zagotowujemy. Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Gorącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta.

Schładzamy przez noc w lodówce.

UWAGA!

Gruszki celowo zblendowałam na początku, aby miały ciemniejszy kolor, można jednak najpierw je poddusić, a następnie zblendować i dodać żelatynę, aby miały jaśniejszy kolor.

 

Koktajl wieloowocowy z mlekiem kokosowym (przepis)

Gruszkowe inspiracje

 

Jesienne crumble z orzechową kruszonką (przepis)

Gruszkowe inspiracje

 

Budyń ryżowy z frużeliną gruszkową

Gruszkowe inspiracje

Składniki (na 4 porcje):

Budyń:

  • 400 g ugotowanego ryżu
  • 150 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • cukier do smaku

 

Frużelina gruszkowa:

  • 250 g gruszek
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • duża szczypta chili

 

Przygotowanie:

Ryż umieszczamy w malakserze, dodajemy mleko i ziarenka wanilii. Miksujemy kilka minut do utworzenia "papki", słodzimy do smaku i przekładamy do miseczek/pucharków.

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondla lub na patelnię, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści i utworzy sok.

Część utworzonego soku odlewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę.

Skrobię mieszamy z 1 łyżką wody i wlewamy do gruszek cały czas mieszając, gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy.

Do gotowej frużeliny dodajemy chili i ponownie mieszamy.

Wykładamy na wcześniej przygotowany budyń.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak