Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Grzyby leśne w naszej kuchni

Chyba każdy uwielbia wyprawy do lasu na grzyby. Zbieranie smaków lasu nie tylko jest relaksujące, ale też przynosi mnóstwo kulinarnych inspiracji.

 

 


Wyprawy do lasu na grzyby kojarzą nam się z długimi wędrówkami w poszukiwaniu dorodnych grzybów.
Szczególnie szukamy prawdziwków, czyli borowików szlachetnych.
I choć grzyby ogólnie podobno nie mają cennych właściwości ani witamin to zbieramy je dla smaku i frajdy znalezienia tych cudownych grzybów w lesie.
Oprócz borowików jest całe mnóstwo, równie popularnych, jadalnych grzybów, np. kurki, rydze, podgrzybki, kanie, opieńki, koźlarze, miodówki, gąski.
Pamiętajmy, aby zbierać te grzyby które znamy.
Pogoda w tym roku jest raczej deszczowa, więc zbiory powinny być bardzo udane. 
Grzyby możemy jeść świeże po obróbce termicznej, suszone lub marynowane.


A czy Wy lubicie zbierać grzyby ?
Zapraszam po kilka inspiracji.

 

Krem borowikowy z tortellini 

Grzyby leśne w naszej kuchni

 

 

  • 250 g tortellini z ricottą i szpinakiem
  • 4 solidne garści świeżych lub suszonych prawdziwków
  • 1 marchewka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 100 g dowolnego serka topionego
  • ok. 1,5 l wody
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 1/2 szk śmietany 30 %
  • do smaku :
  • sól
  • pieprz
  • papryka wędzona
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Tortellini ugotować według opisu na opakowaniu i wyjąć na talerz łyżką cedzakową.
Grzyby namoczyć, a potem łyżką cedzakową przełożyć do garnka.
Wlać wodę, dodać pokrojoną w plastry marchewkę oraz kostki (jeśli macie domowy bulion lub rosół to użyjcie go pomijając kostki i wodę) i gotować do miękkości.
Na patelnię wlać odrobinkę oleju i wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić ją a potem dodać pokrojony czosnek i smażyć chwilkę.
Cebulę i czosnek przełożyć do garnka z grzybami i marchewką, dodać serek i przyprawy do smaku i zagotować.
Odłożyć kilka plasterków ugotowanych grzybów do dekoracji.
Wszystko w garnku zmiksować blenderem i na koniec dodać zahartowaną śmietankę w odrobinie zupy.
Wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić.
Na talerze rozlać zupę, nałożyć tortellini i udekorować odłożonymi grzybami i natką pietruszki.


Filet z prawdziwkach

Grzyby leśne w naszej kuchni

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 250 g blanszowanych kapeluszy prawdziwków
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki masła
  • 2 szk rosołu

Filety umyć i osuszyć.
Na talerz wsypać mąkę, dodać sól i pieprz i wymieszać.
Każdy filet obtoczyć w tej mące i odłożyć na kilka minut.
W szerokim rondlu roztopić masło, ułożyć filety i podsmażyć z obu stron.
Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć i dodać prawdziwki oraz koperek.
Następnie wlać rosół, dodać przyprawy i wszystko dusić około 15 minut.
Gotowe filety w borowikach podawać, np. z surówką z kapusty i ziemniakami.


Linguine z kurkami i piersią z kurczaka

Grzyby leśne w naszej kuchni

  • 250 g świeżych kurek
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki świeżo posiekanego koperku
  • 1 szk rosołu
  • 1 łyżka masła
  • 2/3 szk mleka 3,2 %
  • 1 łyżka mąki
  • do smaku :
  • sól
  • pieprz
  • dodatkowo :
  • 500 g makaronu linguine
  • roszponka


Na maśle podsmażyć oczyszczone kurki.
Dodać pokrojoną dowolnie cebulę i pierś z kurczaka i smażyć do zrumienienia.
Potem zalać wszystko rosołem, dodać sól i pieprz i gotować pod przykryciem około 10 minut.
Na koniec w mleku wymieszać mąkę, zagęścić nią sos, zagotować i na sam koniec wsypać koperek.
Wymieszać i podawać z ugotowanym makaronem i roszponką.


Gulasz wieprzowy z opieńkami i marchewką

Grzyby leśne w naszej kuchni

  • 650 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 250 g blanszowanych mrożonych opieniek
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • sól czosnkowo ziołowa do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • ok. 750 ml rosołu
  • 1/2 szk słodkiej śmietany 18 %
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju


W szerokim rondlu rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w kostkę łopatkę i podsmażyć.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w plastry marchewkę (oczywiście obrane i umyte ), chwilę smażyć.
Następnie dodać opieńki, liść laurowy i ziele, podlać rosołem i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
W międzyczasie doprawić.
Gdy wszystko jest miękkie zagęścić gulasz śmietaną wymieszaną z mąką.
Zagotować i w razie konieczności jeszcze doprawić


Panierowane kanie

Grzyby leśne w naszej kuchni

  • 10 kani
  • 4 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • sól
  • pieprz cayenne
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia

Kanie dokładnie oczyścić i odciąć nóżki.
Opłukać i ułożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru wody.
Jajka rozbełtać z odrobiną soli a bułkę tartą wymieszać z solą, pieprzem i pieprzem cayenne.
Na patelni rozgrzać olej, kanie maczać w jajku i panierować w bułce tartej.
Smażyć na złoto brązowy kolor z obu stron.
Usmażone kanie odsączyć na ręczniku papierowym i podawać na gorąco z pieczywem i np. ketchupem.

 

Po więcej pomysłów zapraszam do moich przepisów.

Grzyby leśne w naszej kuchni

kasia.s 19.08.2016 11:39
Uwielbiam zbierać grzyby, jednak zdecydowanie mniej lubię je jeść ;)
Jolcia_90 15.08.2016 15:40
Uwielbiam zbierać grzyby :) Pyszne są zapiekanki z grzybami leśnymi :)
ZEWA 12.08.2016 10:20
Bardzo dziękuję :)
Maridka19 12.08.2016 09:39
Krem wygląda obłędnie a jeszcze lepiej na pewno smakuje :)
Ewa Wojtaszko 11.08.2016 16:30
uwielbiam grzybki :)
bertpvd 11.08.2016 16:16
Uwielbiam zbierać grzyby. Piękne zdjęcia i fajne przepisy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak