Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gulasz- idealna potrawa na jesień

Gulasz to węgierskie danie narodowe, które jest bardzo chętnie jadane przez Polaków.

Gulasz to bardzo sycące danie, które jest idealne w porze jesienno- zimowej. W chłodny dzień, myślę że zadowoli nie jeden żołądek. Jego głównym składnikiem jest mięso, poza tym cebulka i papryka. Do gulaszu możemy użyć mięso: wołowe, wieprzowe, cielęce, baranie, rybie z kurczaka, dzika, sarny oraz królika. Gulasz możemy podawać z kaszą, ziemniakami lub chlebem. Świetnie smakuje również z plackami ziemniaczanymi oraz kluskami śląskimi. Gulasz to bardzo proste w przygotowaniu danie, z którym jestem pewna, że poradzi sobie każdy. 

 

Gulasz wołowy

Gulasz- idealna potrawa na jesień

 

Składniki:

mięso wołowe 400 g,

cebula 1 szt,

czosnek 2 ząbki,

papryka czerwona 1 szt,

mąka pszenna 5 łyżek,

majeranek 1 łyżeczka,

liść laurowy 2 szt,

ziele angielskie 4 ziarna,

papryka słodka mielona 1 łyżeczka,

papryka ostra do smaku,

sól, pieprz do smaku,

olej do smażenia,


Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy mięso. Smażymy na rumiany kolor z każdej strony. Dodajemy posiekaną cebulkę i podsmażamy. Następnie podlewamy wodą i dodajemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gulasz należy w miarę potrzeb podlewać wodą. Mięso dusimy do miękkości, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i dusimy przez kilka minut, aż papryka zrobi się miękka. Gulasz przyprawiamy do smaku i dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

 

Gulasz wieprzowy

Gulasz- idealna potrawa na jesień

Składniki:

mięso wieprzowe łopatka lub karkówka 30 dag,

papryka czerwona 1 szt,

papryka żółta pół szt,

cebula 1 szt,

czosnek 2 ząbki.,

koncentrat 2 łyżki,

mąka pszenna 3 łyżki,

woda lub bulion ok 2 i 1/4 szklanki,

liść laurowy 2 szt,

owoc jałowca 3 ziarna,

cząber 1/4 łyżeczki,

majeranek 1 łyżeczka,

papryka słodka 1 łyżeczka,

chili, pieprz i sol do smaku,

olej do smażenia,


Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mąkę pszenną łączymy z papryką słodką w proszku, mieszamy i obtaczamy w tym kawałki mięsa.

Cebule obieramy, drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej i chwile podsmażamy. Następnie dodajemy mięso i obsmażamy z każdej strony. Mięso stopniowo podlewamy wodą lub bulionem, dodajemy przyprawy i dusimy. Od czasu do czasu mięso należy pomieszać, aby nie przypaliło się od spodu. Po 30 min duszenia mięsa, dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dusimy do miękkości mięsa i warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku.

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak