Gulasz to bardzo sycące danie, które jest idealne w porze jesienno- zimowej. W chłodny dzień, myślę że zadowoli nie jeden żołądek. Jego głównym składnikiem jest mięso, poza tym cebulka i papryka. Do gulaszu możemy użyć mięso: wołowe, wieprzowe, cielęce, baranie, rybie z kurczaka, dzika, sarny oraz królika. Gulasz możemy podawać z kaszą, ziemniakami lub chlebem. Świetnie smakuje również z plackami ziemniaczanymi oraz kluskami śląskimi. Gulasz to bardzo proste w przygotowaniu danie, z którym jestem pewna, że poradzi sobie każdy.
Gulasz wołowy
Składniki:
mięso wołowe 400 g,
cebula 1 szt,
czosnek 2 ząbki,
papryka czerwona 1 szt,
mąka pszenna 5 łyżek,
majeranek 1 łyżeczka,
liść laurowy 2 szt,
ziele angielskie 4 ziarna,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
papryka ostra do smaku,
sól, pieprz do smaku,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy mięso. Smażymy na rumiany kolor z każdej strony. Dodajemy posiekaną cebulkę i podsmażamy. Następnie podlewamy wodą i dodajemy przyprawy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gulasz należy w miarę potrzeb podlewać wodą. Mięso dusimy do miękkości, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i dusimy przez kilka minut, aż papryka zrobi się miękka. Gulasz przyprawiamy do smaku i dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Gulasz wieprzowy
Składniki:
mięso wieprzowe łopatka lub karkówka 30 dag,
papryka czerwona 1 szt,
papryka żółta pół szt,
cebula 1 szt,
czosnek 2 ząbki.,
koncentrat 2 łyżki,
mąka pszenna 3 łyżki,
woda lub bulion ok 2 i 1/4 szklanki,
liść laurowy 2 szt,
owoc jałowca 3 ziarna,
cząber 1/4 łyżeczki,
majeranek 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
chili, pieprz i sol do smaku,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mąkę pszenną łączymy z papryką słodką w proszku, mieszamy i obtaczamy w tym kawałki mięsa.
Cebule obieramy, drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej i chwile podsmażamy. Następnie dodajemy mięso i obsmażamy z każdej strony. Mięso stopniowo podlewamy wodą lub bulionem, dodajemy przyprawy i dusimy. Od czasu do czasu mięso należy pomieszać, aby nie przypaliło się od spodu. Po 30 min duszenia mięsa, dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dusimy do miękkości mięsa i warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku.