Gulasz - jest to węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli oraz papryki. Ja w swoim wpisie zapraszam na nową odsłonę gulaszu. Dla gulasz to tradycyjnie zawsze składał się z mięsa,cebuli oraz papryki . Od pewnego czasu staram się swoje potrawy urozmaicać różnymi dodatkami . Gulasz jest podawany na obiad lub jako danie ciepłe na różnego rodzaju imprezach .
Zapraszam na pyszne gulasze
Gulasz z wątróbki
Składniki
• wątróbka 50 dag (wątróbka wieprzowa)
• marchewki 2 duże
• cebula 3
• mąka pszenna 3 łyżki
• olej do smażenia
• liście laurowe Prymat 2
• ziele angielskie całe 3
• Kucharek - uniwersalna
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
• pieprz biały Prymat
Wykonanie :
Wątróbkę myjemy osuszamy , następnie kroimy na mniejsze kawałki . Następnie pokrojone kawałki wątróbki obtaczamy w mące (nie solimy )całość mocno wysmażone .
Cebule obieramy i kroimy w kostkę lekko podsmażamy . Marchewki zetrzeć na tarce . Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak żeby całość była przykryta. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy około 45 minut . Na sam koniec dodajemy przyprawę kucharek , dodajemy pieprz , sól dusimy aż powstanie sos i zgęstnieje .
Gulasz z kaszą jęczmienną
Składniki :
• łopatka wieprzowa 1 kg
• pieczarki 30 dag
• kasza jęczmienna 1 woreczek
• cebula 1 średnia
• marchewka 2
• natka pietruszki
• przecier pomidorowy 3 łyżki
• mąka pszenna 2 łyżki
• sól
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• słodka papryka Prymat
Wykonanie :
Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę obsypać mąką , podsmażyć na patelni. Wrzucić do garnka z wodą około 1 litr i gotować aż do miękkości. Pieczarki opłukać w wodzie i je osuszyć. Pokroić pieczarki i dać do wywaru. Następnie kroimy resztę warzyw i dodajemy pod sam koniec gotowania. Doprawiamy przyprawami według uznania. Do wywaru dodajemy ugotowaną kaszę i gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu.