Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gulasz - smaczny posiłek

Może być podany z ziemniakami, kaszą, kluskami typy śląskie czy kopytka, makaronem lub po prostu z pieczywem.

                                      Gulasz, każdy go zna. Jest to świetna potrawa, może być mniej lub bardziej złożona. Możemy przyrządzić go z mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego czy z dziczyzny z dodatkiem warzyw, grzybów ale też może być z podrobów. Każda wersja jest smaczna i sycąca. Możliwości jest wiele i możemy podać go z tym co lubimy. Ja najbardziej lubię z pieczywem lub plackami ziemniaczanymi. Przedstawię Wam kilka pomysłów na tą pyszną potrawę.

 

Pikantny gulasz wołowy

 

Gulasz - smaczny posiłek

650 g wołowiny ( gulaszowej )
1 cebula
200 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 marchewka
1/3 puszki kukurydzy
Dodatkowo :
ok.1 l gorącej wody
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
pieprz cayenne do smaku
sól czosnkowa do smaku
pieprz kolorowy do smaku
papryka ostra do smaku
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki ( czubata )
3 łyżki oleju

Wołowe mięso gulaszowe opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Podsmażyć je na oleju, potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smażyć na rumiano.
Dodać pokrojone pieczarki ( u mnie małe ), chwilę smażyć i podlać wszystko woda, zakryć pokrywką i dusić prawie do miękkości.
Dodać przyprawy, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę i dusić dalej do miękkości mięsa.
Na koniec dodać koncentrat, wymieszać, zagotować i sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody.
Gulasz zagotować i podawać z ulubionymi dodatkami.

 

Drobiowy gulasz z dynią i kurkami

 

Gulasz - smaczny posiłek

3 ćwiartki z kurczaka
200 g blanszowanych kurek
200 g świeżej dyni
1 cebula
1 szk mleka 3,2 %
100 g dowolnego serka topionego
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki
4 łyżki posiekanego koperku
3 szk wody

Ćwiartki kurczaka wytrybować i mięso pokroić w sporą kostkę.
W szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebule i dynię oraz kurki i chwilę smażyć.
Wszystko podlać wodą, dodać koperek i przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.
Na koniec zagęścić gulasz mąka wymieszaną z mlekiem i dodać serek.
Gotować do momentu rozpuszczenia się serka cały czas delikatnie mieszając.
Gulasz podawać z makaronem.

 

Gulasz wieprzowy z opieńkami

 

Gulasz - smaczny posiłek

1 kg łopatki wieprzowej
250 g blanszowanych opieniek ( użyłam mrożonych )
1 cebula
Dodatkowo :
sól
pieprz
papryka słodka
ziele angielskie
liść laurowy
opcjonalnie kucharek w płynie
1 l wody
1 łyżka mąki
3 łyżki oleju

Grzyby rozmrozić, cebulę i umyte mięso pokroić w kostkę.
W szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć.
Dodać cebulę i grzyby i dalej smażyć około 10 minut.
Potem podlać wszystko gorącą wodą, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Gdy jest miękkie odrobinę mąki rozprowadzić w małej ilości mąki i zagęścić nią sos.
Gulasz zagotować i w miarę potrzeby doprawić gdyby okazało się, że gulasz potrzebuje jakiejś przyprawy.

 

Gulasz wieprzowy z piekarnika

 

Gulasz - smaczny posiłek

1 kg świeżej łopatki wieprzowej
1 duża cebula
Sos :
2 łyżki mąki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ostrej papryki
3 szczypty granulowanego czosnku
3 szczypty pieprzu kolorowego
2 łyżki oleju

Składniki sosu umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać na gęstą pastę.
Łopatkę umyć i pokroić w sporą kostkę tak samo pokroić dość grubo cebulę.
Mięso i cebulę włożyć do woreczka przeznaczonego do pieczenia, dodać sos.
Szczelnie zawiązać woreczek i obracać tak woreczkiem aby mięso pokryło się sosem.
Woreczek z mięsem ułożyć w naczyniu żaroodpornym ( ja wykorzystałam pokrywkę ) a następnie wstawić do nagrzanego do 170 stopni na 70 - 75 minut.
Po upieczeniu wyjąć naczynie z gulaszem i delikatnie rozciąć woreczek uważając aby się nie poparzyć.
Gulasz przełożyć przed podaniem np. do miski.
Podawać z ziemniakami lub kaszą i np. ogórkiem kiszonym lub konserwowym.

 

Serduszkowy gulasz

 

Gulasz - smaczny posiłek

500 g serc z kurczaka
1 cebula
1 marchewka
1/2 cukinii
kilka różyczek brokuła ( użyłam blanszowanych )
1/2 czerwonej papryki
3 łyżki kukurydzy z puszki
150 g pieczarek
500 l bulionu ( użyłam rosołu )
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
sól himalajska do smaku
chili birds eye do smaku
pieprz kolorowy do smaku
kucharek w płynie do smaku
olej do smażenia


Serca dokładnie umyć rozcinając je i wyjmując skrzepy krwi znajdujące się wewnątrz serc.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić serca i podsmażyć.
Marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Tak samo cebulę i cukinię pokroić w kostkę.
Oczyszczone pieczarki i paprykę dowolnie pokroić.
Do podsmażonych serc wrzucić cebulę i paprykę oraz marchew i cukinię a także pieczarki i wszystko smażyć około 3-4 minuty.
Następnie wlać bulion i dodać przyprawy.
Całość dusić do miękkości serc.
Potem dodać kukurydzę i blanszowane brokuły.
Na sam koniec skrobie ziemniaczaną rozmieszać w odrobinie wody i zagęścić nią uzyskany sos.
Zagotować i podawać taki gulasz z ryżem lub pieczywem albo kaszą.

 

Więcej pomysłów na gulasze znajdziecie w moich przepisach - zapraszam :)

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak