BUŁKI HAMBURGEROWE:
składniki:
mąka pszenna 1/2 kg
mleko 150 ml
woda 150 ml
cukier 2 łyżeczki
masło 2 łyżki roztopionego
drożdże 7 gr
sól 1 łyżeczka
sezam do posypania
Drożdże mieszamy z cukrem i 4 łyżkami ciepłego mleka, zostawiamy na 10 minut ,następnie dodajemy do mąki mieszamy powoli dodając letnie mleko ,wodę ,sól oraz masło i wyrabiamy,przykrywamy miską i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na półtorej godziny ,ciasto rozwałkować na gr. 1 cm. i wycinać krążki ,przekładamy na blaszkę i przykrywamy ściereczka na 40 minut ,następnie posypujemy ziarnem sezamu ,pieczemy w temp.200 stopni przez 5 minut,następnie zmniejszamy temp do 180 i następne 10 minut.
Jak mamy upieczone bułki możemy zrobić pyszne hamburgery.
HAMBURGER BOCZNIAKOWY .
składniki:
bułka domowa do hamburgerów 2 sztuki
boczniaki 200 gram
cebula biała 1 sztuka
jajka 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
dodatkowo:
ser żółty 2 plastry
papryka czerwona kilka krążków
cebula biała 1/2 sztuki
ogórek kiszony 1 sztuka
sos:
ketchup pikantny 2 łyżki
majonez 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
koperek 1 łyżka
Boczniaki myjemy, osuszamy i siekamy w drobną kostkę.
Podsmażany z dodatkiem pokrojonej w kosteczkę cebuli ,doprawiam solą i pieprzem,dodajemy natkę pietruszki.Przekładamy na sitko ,następnie do miseczki jak masa jest zimna dodajemy jajko ,wyrabiamy ,formujemy kotlety ,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor, położyć ser i poczeka aż stopnieje.
Przygotować resztę produktów ,bułkę przeciąć i podgrzać .
Przygotować sos : wymieszać w miseczce ketchup, majonez oraz sprasowany czosnek dodać koperek.
Spód domowej bułki posmarować sosem położyć kotlet ,następnie cebulkę paprykę i ogórka przykryć drugą częścią bułki.