Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Hiszpańskie syte śniadanie!

Nie ma to jak porządnie zacząć dzień z porządnym śniadaniem. Jutro dzień wolny więc może skusicie się na tortille z ziemniaków z szynka lub małe tapas z tuńczykiem?

Tapas to malutkie przekąski, które podaje się na ciepło lub zimno. Słowo tapa oznacza pokrywkę. Hiszpanie okrywali kieliszki suchą kiełbasą by ochronic wino przed złośliwymi owadami. Stopniowo do wędliny dodano pieczywo np. bagietki. I tak oto słynne tapas podbiło Hiszpanię!

 

Hiszpańska tortilla z ziemniakami i szynką
Syta i pyszna hiszpańska tortilla z ziemniakami, szynką i papryką. Jest idealna na śniadanie lub na obiad.
3 ziemniaki
4 pieczarki
1/2 czerwonej papryki
2 cebule
150 g żółtego sera
2 łyżki natki pietruszki
6 plastrów szynki
3 białka
3 jajka
Sól
Pieprz
Olej do smażenia

Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojone w pół plasterki pieczarki. Mieszamy i gdy się podsmażą przekładamy do miski. Ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Również przesmażamy je na patelni do momentu aż zmiękną. Dokładamy do miski. Szynkę kroimy w kosteczkę, ser ścieramy na średnich oczach, natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy białka oraz całe jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy duże tortille. Gdy z jednej strony się usmażą, obracamy je za pomocą pokrywki od patelni (tak żeby się nie rozpadły).

 

Hiszpańskie syte śniadanie!

 Tapas z papryką i tuńczykiem

Niewielki pyszne przekąski podawane na czosnkowych grzankach są świetną przekąską na domowe imprezy. Te z tuńczykiem, papryką, pomidorem i zielonymi oliwkami są rewelacyjne w smaku!

Czosnkowa bagietka lub grzanki pszenne z czosnkiem
1/2 czerwonej papryki
1 pomidor
2 łyżki zielonych oliwek z czosnkiem i ziołami
150 g tuńczyka w oliwie z oliwek
2 łyżki natki pietruszki
1,5 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz

Czerwoną paprykę oraz pomidora kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Oliwki kroimy w plasterki, tuńczyka na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie łyżką nakładamy na czosnkowe grzanki lub bagietki.

Hiszpańskie syte śniadanie!

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak